Vægtstang – De bedste vægtstænger i forskellige former og størrelser

Når vi taler om selve vægtstangen, uden de påsatte skiver, som et indkøb for sig, er spørgsmålet naturligvis, hvilken vægtstang der er den bedste til dit behov.

Vigtige emner i den forbindelse, er hvilken type vægtstang, man vil foretrække – man kan selvfølgeligt her vælge den optimale løsning og købe samtlige typer, når man er på udkig efter vægtstænger i høj kvalitet.

Det er dog de færreste der vælger dette, da det kræver både mere plads og flere penge. Det mest normale er, at købe den type vægtstang der vil dække størstedelen af dit behov.

Vægtstænger i denne guide

Odin Vægtstang 30 mm, 167 cm (Bedst til prisen)

Odin Vægtstang 30mm, 167 cm (Bedst til prisen)Denne vægtstang er i sin form ret (lige). Den har en længde på 167 cm og en tykkelse på 30 mm.

Denne dimension gør, at stangen kan tilpasses vægtskiver på 30 mm.

Når du skal låse vægtskiverne foregår det ved hjælp af omløbere, som blandt vægttrænende opfattes som det mest sikre.

Den inderste ring, med et indvendig gevind i den møtriklignende klemme, spændes på stangen; låseklemmen (lock clampen eller spin locken) sidder foruden og sikrer at vægtskiverne ikke falder af stangen under træningen.

Passer perfekt til hjemmebrug

Vægtstangen muliggør et væld af træningsøvelser, herunder f.eks. de oftest gennemførte øvelser bænkpres og squat.

Stangen kan, sammen med vægtskiver, være et gavnligt islæt i ethvert hjemmetræningscenter, der udmærker sig ved, at den stolte ejer har de helt rigtige træningsredskaber og udstyr.

At kunne træne derhjemme har flere fordele.

Man sparer transporten til fitnesscentret, man vinder tid, og man er knapt så meget ramt af den magelighed, der ofte hindrer en i at komme afsted.

Ja du behøver ikke engang at skifte til dit træningstøj, selvom det selvfølgelig er mere behageligt.

Og sidst men ikke mindst, sparer man gebyret i fitnesscentret, hvilket dog skal afvejes med ens udgifter til etablering af hjemmetræningscentret, investeringer i træningsudstyr, samt selvfølgeligt den tid det tager at afskrive det hele.

Specifikationer

 • 30 mm vægtstang
 • Stærkt alloy stål
 • Ret vægtstang på 167 cm

 

Til Butik


 

American Barbell Cerakoted OL vægtstang 20 kg (Bedste Pro valg)

American Barbell Cerakoted OL vægtstang 20 kg (Bedste Pro valg)Denne amerikanske vægtstang er fremstillet i superstift rustfrit præcisionsstål.

Cerakote versionen udmærker sig bl.a ved sit udseende, der appellerer til brugerens følelse af, at holde noget ekstra solidt og robust i hånden, på samme tid med, at atletens ydeevne maksimeres.

OL vægtstang til meget vægt

Den olympiske vægtstang er simpelthen uden sidestykke i dagens fitnessbranche.

Styrken af ​​skaftet er gennemtestet mht. råmateriale og varmebehandling; dette sikrer en ensartet trækstyrke på 210.000 PSI.

Trækstyrken af ​​konstruktionsstål er 400 N/mm2 og for kulstofstål er 841N/mm2.

I USA måles trækstyrken i psi, hvor den maksimale inden stålet brydes, bøjer eller knækker normalt ligger mellem er 58000 – 121945psi.

Det betyder både, at den holder til tungere vægte og at den er ekstra solid samt holdbar. Den holder formentligt længere end du gør!

Ekstra god kvalitet

Efter mange års fremstilling af, de fineste olympiske vægtstænger globalt set, kan American Barbell nu introducere den seneste innovation, under navnet American Barbell Cerakoted Olympic.

Cerakote teknologien anvendes af, store skydevåbenproducenter over hele verden, i nogle af de mest ekstreme miljøer.

Korrosionssaltspraytest har vist, at denne belægning holder så meget som 70 gange længere, end krom og traditionelt rustfrit stål.

American Barbells designteam har produceret innovationer, inden for vægtstangs-teknologi i mere end 18 år, og dette er en af ​​virksomhedens mest spændende innovationer.

Ingen tvivl om, at dette er et ideelt valg for dem, der leder efter en kraftfuld præcisionsvægtstang, der vil holde gennem tiderne.

Den får eksperternes anbefalinger til dig, der vil have en professionel vægtstang der er det bedste af det bedste træningsudstyr.

Godt greb til svedige håndflader

Grebet på denne vægtstang har en tykkelse på 28 mm. med en rifling, der borger for et solidt og sikkert greb om stangen.

Den er beklædt med en sort overflade.

Længden på stangen er 220 cm og grebs-bredden er 130 cm.

I stangens ender er der plads til påsætning af skiver svarende til max. 2 gange 40 cm.

Det skal præciseres, at den alene passer til olympiske skiver med en huldiameter på 50 mm.

Vægtstangen er fortrinlig til forskellige træningsformer f.eks. styrkeløft, tung vægttræning og styrketræning.

Specifikationer

 • Bøsningssystem
 • Vægt: 20 kg
 • Tykkelse: 29 mm
 • Længde: 220 cm
 • Greb: 130 cm
 • Huldiameter skive: 50 mm
 • Produceret i rustfrit stål med Elite Smoke Cerakote finish
 • Præcisionsbearbejdet stål i hårdt krom
 • Trækstyrke: 210 K PSI
 • Fås i forskellige farver
 • Fås også som kvinde OL vægtstang

 

Til Butik


 

Toorx Cross Master Vægtstang – 220 cm, Ø50 mm (Bedste CrossFit vægtstang)

Toorx Cross Master Vægtstang - 220 cm Ø50 mm (Bedste CrossFit vægtstang)Flere eksperter peger temmeligt ensartet på Toorx Cross Master vægtstangen, som værende en af de bedste, hvis ikke den bedste, crossfit vægtstang.

Den er selvfølgelig også brugbar til andre træningsformer, f.eks funktionel træning og styrketræning.

Vægtstangens udmærker sig specielt ved, at en atlet kan mestre dødløft med bumper plates på op til hele 700 kg, hvilket er ideelt for de vægtløftere, der fokuserer på den tunge disciplin.

Vægtstangens længde ligger på de 220 cm, og tykkelsen begge ender muliggør påsætning af vægtskiver med en huldiameter på 5 cm. Den tyndere stang i midten, giver et godt og solidt greb.

Toorx får hjemmetrænernes anbefalinger

Italienske Toorx fremstiller et bredt sortiment af træningsudstyr rettet mod både centre såvel som hjemmefitness.

Toorx’s sortiment af udstyr og tilbehør, er designet med henblik på, at byde på den maksimale træningsoplevelse.

Sortimentet er rettet mod alt herunder de stærkeste udøvere af vægtløftning som sport, kvinders lettere funktionsklasser og genoptræning.

Hertil kommer at de leverer innovative og pladsbesparende fitnessprodukter til hjemmet, såsom løbebånd, indendørs cykler, motionscykler, elliptiske maskiner, stepmaskiner, romaskiner, multi træningsmaskiner, justerbare træningsbænke, squatstativer og power tower, samt vægtløftning, fitness og wellness tilbehør.

Toorx er et velkendt mærke for den seriøse hjemmetræner, der værdsætter kvalitet og design. Især deres løbebånd, cykler, både spinning- og motionscykler, crosstrainere, romaskiner og lignende har været genstand for meget snak i branchen, på den gode måde.

De er dog også ved at gøre styrkeløft kategorien til en af deres specialiteter, her ved deres vægtstang specifikt tilpasset crossfitness.

Alle produkter er karakteriserede ved den store omhu for designet, der er lagt for dagen.

Teknologiske løsninger involverer produktudvikling og en konstant søgen efter innovative teknologier, hvor kvalitet, effektivitet og pålidelighed sættes i højsædet.

Specifikationer

 • Krom
 • Længde: 220 cm
 • Tykkelse: 50 mm
 • Vægt: 20 kg
 • Trækstyrke / max. belastning: 700 kg

 

Til Butik


 

Odin Curl Vægtstang EZ Bar 120 cm, 50 mm (Bedste Curlstang)

Odin Curl Vægtstang EZ Bar 120 cm, 50 mm (Bedste Curlstang)Her har du en robust curl vægtstang i bærekraftigt stål, der udmærker sig ved en høj maksimal trækstyrke.

At vægtstangens længde er mindre, skyldes at vi har med en curlstang at gøre.

Curlstang til overarme

En curlstang er hovedsageligt til opbygning af biceps, hvor man, f.eks. ved en omvendt bicepstræning, griber fat i stangen med et overarmsgreb for, at træne en af underarmenes større muskler.

Den almindelige bicepstræning med curlstænger består i et greb, hvor man vender håndfladerne opad; her drejer det sig om at styrke den tohovedede biceps armmuskel.

Det er i forbindelse med træning af armenes muskulatur med curlstænger vigtigt, at man tænker på alsidige øvelser, der også involverer triceps.

Øvelser målrettet denne muskelgruppe, kan gennemføres med en almindelig lige stang eller en curlstang.

Biceps omfatter en mindre del af armene, så for den der vil udvikle en muskuløs overarm, er tricepstræning en nødvendighed.

Hvor man med bicepstræningen alene skal løfte underarmen og sænke den igen, handler tricepstræning om at bøje armene f.eks. fra hoften og op til den øvre brystkasse i et sving.

Hvor man skal trække for at træne bicepsmusklen, handler tricepstræningen om at strække og bøje armen.

Curlstang til 50 mm vægtskiver

Odin EZ curlstang har en længde på små 120 cm og stangens tykkelse passer til vægtskiver med en huldiameter på 50 mm. Selvom det er en let vægtstang på kun 7 kg, så kan den stadig holde til tunge vægte. Du kan faktisk smide helt op til 300 kg bumper plates på den.

Den bøjede form på en curlstang er ergonomisk korrekt, fordi den er skånsom for dit håndled, ved træning af overarme.

Selve grebsområderne (hvor stangen bølger eller bøjer) har en tykkelse på 28mm og en ru overflade, der giver dig et solidt greb om den.

Hertil kommer, at Odin EZ curlstang er udført med letløbende nålelejre.

Overfladen er fremstillet i hårdt krom.

Specifikationer

 • Længde: 120 cm
 • Vægt: 7 kg
 • Maksimal belastningsevne: 300 kg
 • Vægtskivens hul: 50 mm
 • Grebets diameter: 28 mm
 • Grebets bredde: 82 cm
 • Grebets omkreds: 93 mm
 • Stangens materiale: Q235 Stål
 • Stangens overflade: Hårdt Krom
 • Indbyggede kuglelejer

 

Til Butik


 

Thor Fitness Kvinde Olympisk Vægtstang (Bedste OL dame vægtstang)

Thor Fitness Kvinde Olympisk Vægtstang (Bedste OL dame vægtstang)Thor Fitness olympiske vægtstang for kvinder, hører til blandt det bedste udstyr på globalt plan.

Faktisk er der blandt kendere gennem forskellige tests enighed om, at denne ”pigebar” er en OL vægtstang i verdensklasse.

Den repræsenterer det unikke, ved brugerens indfølelse og greb. På samme tid er prisen noget, de fleste kan snakke med om.

Thor’s Fitness Olympisk Vægtstang for kvinder er brillant at anvende til f.eks tunge løft.

Godt greb og god kvalitet

Vægtstangen er fremstillet med et dobbelt greb afmærket ved en ru overflade, afmærket på stangen, der sikrer, at atleten kan fastholde et godt greb.

Thors Fitness Olympiske Vægtstang for kvinder leveres med en vægt på 15 kg og en længde på 201 cm.

Endvidere er den fabrikeret med nålkuglelejer, hvilket giver brugere en superb følelse under træningen.

Der er tænkt på alt; kvaliteten er ganske enkelt i topklasse.

Specifikationer

 • Krom
 • Greb: 25 mm
 • Huldiameter: 50 mm
 • Nålkuglelejer
 • Længde: 201 cm
 • Maksimal vægtbelastning: 550 kg
 • Vægt: 15 kg

 

Til Butik


 

Abilica 200 cm vægtstang 25 mm

Abilica 200 cm vægtstang 25 mm

Som andre vægtstænger, formet som en ret eller lige stang, er dette træningsredskab velegnet til både styrke- og udholdenhedstræning.

Hvilende på skuldrene bag nakken kan den bruges til træne de store muskler i låret, og den kan bruges til løft fra gulv, hvor du selvfølgeligt husker at iagttage den korrekte løfteteknik for at undgå rygskader.

Hertil kommer, at den kan bruges til bænkpres, ligesom den kan bruges til opbygning af triceps ved sving fra hofterne op til brystkassen.

Op til 120 kg

Vægtstangens længde er 200 cm med en tykkelse på 25 mm., hvilket selvfølgeligt får betydning for hvilke vægtskiver, du kan anvende.

Huldiameteren på hver skive skal naturligvis svare til stangens diameter.

Fastgørelsen af positionen på skiverne er sikret gennem, gevind i begge ender og en indre påskruet omløber.

En ydre omløber eller klemmer med håndtag – de såkaldte spring Locks – sikrer at skiverne ikke glider. Det er en nem måde at låse dem på.

Stangen er udført i rustfrit stål med en forkromet overflade, og den kan bære op til 120 kg, hvor af de 8,2 kg er egenvægten.

Grebet er tydeligt markeret

Der er for at afmærke, hvor man griber fat i stangen, tydelige markeringer i form af riflede overflader mellem de indre omløbere.

Den riflede overflade giver dig et sikkert og godt greb.

Den finder naturligvis anvendelse i fitnesscentre. Men man skal ikke kimse af, at den også kan indgå i hjemmetræningen.

Hermed være også sagt, at hvis du i første omgang har stiftet bekendtskab med en Abilica 200 cm vægtstang i dit lokale fitnesscenter, får du måske også så meget blod på tanden, at du vil rekvirere dig en til hjemmebrug.

Specifikationer

 • Længde: 200 cm
 • Vægt: 8,2 kg
 • Stangens maksimale vægt: 120kg
 • Bredde på grebet: 132 cm

 

Til Butik


 

Odin Vægtstang 152 cm, 30 mm

Odin Vægtstang 152 cm, 30 mm

Odins vægtstang med en længde på 152 cm og en diameter på 30 mm, er fremstillet med gevind i enderne, for indre og ydre omløbere; dette sikrer mod vægtskivers skred.

Denne version leveres imidlertid med klemmer (spin locks) og to indre omløbere.

De ru markeringer på den indre del af stangen viser dig, hvor du skal gribe fat.

Længderne af de riflede overflader varierer for, at sikre den bedst mulige individuelle tilpasning.

Det er klart, at disse riflinger giver et mere solidt og sikkert greb om stangen.

Den er udført i forkromet rustfrit skinnende Alloy stål.

Du kan især træne den del af dine armmuskler man kalder triceps, med denne lange vægtstang, ligesom du kan træne biceps, hvor en curlstang for nogle er et bedre alternativ.

Generelt må det siges at den giver dig et væld af muligheder mht. Din vægttræning – øvelserne liggende på en træningsbænk eller målrettet de store muskler i lårene kan her indgå i dit repertoire.

Specifikationer

 • Diameter: 30 mm
 • Længde: 152 cm
 • Alloy stål, forkromning

 

Til Butik


 

OL Curlstang Super Curl Close Grip Bar

OL Curlstang Super Curl Close Grip BarSuper Curl vægtstangen modvirker en for kraftig belastning af dine håndled, mens du træner dine armmuskler, hvor der sigtes til dine triceps og biceps.

En Curlstang kendes på de to buer for et specielt håndgreb på stangen.

Curlstænger er udviklede til, at være skånsomme ved rutiner målrettet overarmene. Der sigtes her specielt til håndleddene.

De buede håndtag og de ru grebsflader borger for et godt greb.

Den vejer 8 kg og den har nogle afgrænsede ender, der gør den velegnet til olympiske vægtskiver.

Vægtstangen er fremstillet i massivt stål

Specifikationer

 • Forkromet stål
 • Længde: 125 cm.
 • Diameter: 25 mm.
 • Længde ydre ender : 18 cm. x 2 (18 cm skiveplads)
 • Egenvægt: 8,3 kg.
 • Til skiver med huldiameter på: 50 mm.
 • Låse: Clipslåse (Spin locks)

 

Til Butik


 

Crossmaxx CF Olympic Junior Vægtstang 10 kg

Crossmaxx CF Olympic Junior Vægtstang 10 kg

Denne vægtstang er især designet til børn og unge, der beskæftiger sig med crossfitness.

Den er formgivet, så den f.eks. kan være en del af intensive træningskurser for junioratleter.

Hertil kommer selvfølgeligt, at den er egnet som et redskab i forbindelse med begynder- og tekniktræning.

Crossmaxx ® LMX 32.04 Olympic Junior vægtstang fås i flere farver og har en længde på 170 cm, med en vægt på 10 kg.

De 132 cm er selve stangens længde mellem de indre omløbere, der afgrænser enderne, der hver udgør 17 cm til påsætning af vægtskiver.

Høj kvalitet og godt greb

Mht. grebet er dette markeret med en ru overflade, som en dobbelt afmærkning.

Den er 25 mm tyk og trækstyrken er målt til 215.000 PSI.

I USA måles trækstyrken i psi, hvor det maksimale inden stålet brydes, er 121945 psi. Stangen er fremstillet i fjederstål,

Crossmaxx ® LMX 32.04 Olympic Junior bar har en stærk belægning, og ærmerne har en hård krombelægning, der gør den meget holdbar og et robust udseende.

Vægtstangen er både solid og fleksibel, hvilket indebærer, at den kan anvendes til intensive rutiner indenfor fx vægtløftning og CrossFit.

Specifikationer

 • Vægt: 12 kg
 • Maksimal vægtbelastning: 544 kg
 • Diameter: 25 mm
 • Passer til 50 mm vægtskiver
 • Nåle/Kuglelejer

 

Til Butik


 

Abilica Multigrip Vægtstang

Abilica Multigrip VægtstangAbilica’s MultiGrip vægtstang besidder de olympiske standardmål på 50 mm med indbyggede styrkede kuglelejer udført i messing.

Den specialbyggede vægtstang er velegnet til stående rutiner og bænkpres, hvor man ligger ned og løfter.

Flere muligheder for øvelser med et godt greb

Abilicas Multigrip har hele 3 par håndtag på den udvidede vægtstang, der muliggør at brugeren kan belaste armenes muskulatur i forskellige vinkler i forhold til stangen.

Multigrebsprincippet er designet og testet til en dropping gående fra 260 cm, og vægtstangen tåler en maksimal vægtbelastning på 500 kg.

Abilica Multigrip vægtstangen passer til vægtskiver med en huldiameter på 50 mm.

Med 4 alternative grebsvariationer er der ikke tvivl om, at princippet giver sin bruger et utal af muligheder for variation i træningen.

Vægtstangens opbygning giver sin bruger en mindre belastning af skuldrene, hvilket gør den særdeles velegnet til genoptræning efter f.eks. skulderskader

Specifikationer

 • Længde: 186 cm
 • Maksimal vægtbelastning: 300 kg
 • Vægt: 20 kg
 • Diameter I enderne: 50 mm

 

Til Butik

 

Hvilken vægtstang skal jeg vælge?

Hvilken vægtstang du skal vælge, handler om hvilke og hvor mange, forskellige øvelser du vil udføre med den.

Der findes mange forskellige typer vægtstænger. Vi lister de mest anvendte herunder:

 • Curl vægtstang
 • Olympisk vægtstang
 • Bodypump vægtstang
 • Straight bar vægtstang
 • Trap bar vægtstang
 • Fast vægtstang
 • Håndvægt vægtstang

De fleste vægtstænger har flere navne, som f.eks curl bar, hex bar og straight vægtstang.

Alle vægtstængerne er hver især gode til helt specifikke øvelser. F.eks er en bodypump vægtstang god til bodypumps og straight bar vægtstænger er, gode til bl.a træne squats og en trap bar vægtstang tvinger dig til, at udføre dødløft øvelsen korrekt.

Hvad er en vægtstang

Hvad er en vægtstangDet kan være lidt forvirrende for den uindviede. Alle kender den professionelle vægtløfter, der under et gevaldigt brøl støder 100 kilogram+ op i vejret.

Det han støder i vejret, er en vægtstang med nogle påsatte vægtskiver i enderne af stangen.

Det samme i fitnesscentrene hvad enten, man ligger på en bænk eller står ret op og ned, mens man gennemfører rutiner som træk og stød.

Igen du griber fat i en vægtstang, på hvilken der er påsat nogle skiver i enderne. Det gængse for vægtløft er, at man simpelthen kalder det hele for øvelser med en vægtstang.

En håndvægt er i princippet også en vægtstang, men den er bedre kendt som håndvægt. Når vi taler vægtstænger menes der større stænger, og ikke håndvægte.

Vil du i stedet vide mere om håndvægte sæt, kan du læse vore guide til de bedste håndvægte sæt her. Fordelen ved at købe et helt håndvægte sæt, i stedet for at købe dem enkeltvis, er selvfølgelig at det er billigere.

Vægtstangen er mere end en forkromet rund stang.

Forvirringen opstår i det øjeblik skiverne er taget af, for nu er det faktisk en stang, man står med.

Er det så også en vægtstang eller hvad?

Derfor er der mange der simpelthen taler om vægten, hvor der tænkes på både vægtskiver og vægtstang.

Flere typer vægtstænger

Selve vægtstangen kan være, udført i rustfrit stål, forkromet jern eller belagte jernstænger, og den kan antage forskellige former, lige fra den velkendte lange vægtstang til buede stænger.

Mht. Sidstnævnte, der også går under navnet ”Curlstang”, kan der være tale om en bue eller flere små håndformede buer, der gør det lettere af bøje armene, når man træner løftsving fra hoften og op til brystkassens øverste del.

Hvis du har behov for flere typer vægtstænger eller måske bare flere størrelser vægttænger, kan det være fordelagtigt at købe et vægtstangssæt.

Et vægtstangssæt indeholder flere vægtstænger og kan dermed bedre dække dit behov, samtidig med at du kan spare lidt penge.

Du kan finde mere viden om vægtstangssæt her, hvor du også kan blive guidet til, at foretage det bedste valg af vægtstangssæt til dit behov.

Curlstang til arme og skuldre

Curlstang til arme og skuldreI relation til en intensiveret opbygning af armenes muskulatur, vil skuldre automatisk også blive trænet.

Det er det vigtigt at gøre sig klart, at alsidige rutiner målrettet triceps er nummer et, hvis man vil udvikle en flot overarm.

Disse muskler omfatter over 70% af armenes muskulatur, så det er dem der er de vigtigste.

Tricepstræning med en curlstang handler om, at man f.eks. svinger armene fra hoften og op til den øvre brystkasse, men der findes også andre øvelser hvormed, man kan træne disse muskler.

Rådfør dig med en instruktør her.

En biceps øvelse derimod er kun rettet mod en mindre del af armene. Rutiner målrettet mod disse muskler kan f.eks. handle om løft af underarmen og efterfølgende en sænkning.

Man griber f.eks. ved omvendt bicepstræning fat i curlstangen med et overarmsgreb, fordi man vil træne underarmenes muskler.

Omvendt består den almindelige biceps øvelse i, at man tager fat i sin curlstang og vender håndfladerne opad med henblik på at træne den tohovedede bicepsmuskel.

Man kan bruge en ret vægtstang til disse øvelser, men en curlstang er mestendels mere skånsom for ryg og arme end en ret stang.

Du kan se her hvordan du udfører en korrekt biceps curl med en curlstang

Forskellige former for løft

I det velassorterede fitnesscenter har man 3 hovedtyper, nemlig det vi kalder vægtstænger, der sigter mod styrketræning (inkl curlstænger), olympisk vægtløftning samt de multifunktionelle / CrossFit vægtstænger.

Hvad de færreste sikkert tænker på er, at hvor vigtig vægtstangen er, ved investering i vægttræningsudstyr.

Man anvender faktisk denne vægtstang og curlstang til det meste, hvor det ergonomiske ovenikøbet er vigtigt pga. at øvelserne ofte foregår med de tungeste og vigtigste vægte.

Du er hele tiden i direkte kontakt med vægtstangen under et løft; stangen er det eneste mellem dig og vægten.

At stangen har en betydning i forbindelse med muskelskader, er indlysende.

Du har brug for noget, der giver dig en sikkerhed, og derfor er det en dårlig ide at vælge en tilfældig, billig vægtstang.

Vægtstænger til styrkeløft (Powerlifting Barbells, Power Bars…)

Vægtstænger til styrkeløftOpbygning af styrke ved hjælp af vægte er for alle, der ønsker at øge sin muskelmasse.

Det er en træningsform både konkurrenceløftere og motionister ofte har i fokus.

Vægtløftere for at udvikle sin evne til at gennemføre stadigt tungere løft – motionister fordi man får en pæn krop.

Øvelserne er centreret omkring de tre faser squat, bænkpress og dødløft.

Man træner i intervaller med tunge løft 1 – 3 gange, og man sætter over tiden belastningen op, hvilket træner og øger ens muskulatur.

Der findes flere træningsteknikker, spændende fra øvelser i hugsiddende positioner eller liggende på en bænk, mens man presser vægten opad, samt dødløftet, hvor man løfter en meget tung vægt fra gulvet og op i knæhøjde.

For de fritstående øvelser er det ekstremt vigtigt, at man iagttager de korrekte løfteteknikker for at undgå rygskader og fibersprængninger.

Hvis du vælger at købe et helt vægtsæt, det vil sige vægtstænger med tilhørende vægtskiver, kan der være penge at spare.

Ved at købe et vægtsæt kan du også samtidig få dækket dit behov på én gang, i stedet for at tilføje lidt ad gangen over længere tid. Du kan læse mere om vægtsæt og vægtstang sæt her.

Her kan du se fem af de vigtigste øvelser med en vægtstang

Olympisk vægtløftning

Olympisk vægtløftningEn olympisk vægtstang er teknisk set en vægt, fremstillet med henblik på olympisk vægtløftning.

De officielle olympiske løft, som man ser gennemført i konkurrencer, involverer de to discipliner træk (snatch) og stød (clean and jerk).

Det er derfor man i konkurrencerne taler om tokamp, hvor det handler om, at vægtløfteren skal kunne løfte så tungt som muligt indenfor disciplinerne træk og stød, hvilket giver et samlet resultat.

Olympisk vægtløftning går helt ud til, hvad man kalder de menneskelige ballistiske grænser og dermed den eksplosive styrke, der ligger bag, hvor langt ud man kan støde og trække.

Af samme grund, gennemføres løftene i vægtløftning mestendels hurtigt og eksplosivt, hvor den atlet der kan præstere en overlegen mobilitet, balance og smidighed vil vinde.

Det kræver lang tids øvelse, at blive en habil vægtløfter. Har du dine egne vægtstænger, kan du øve når det passer perfekt i din tidsplan.

Husk også at spise de rette fødevarer, når du laver tung styrketræning. Alternativt kan du bruge kosttilskud.

Her kan du se de stærkeste vægtløftere i den olympiske historie

Multifunktionelle vægte (CrossFit Bars, Hybrid Bars…)

Multifunktionel vægttræning også kendt som crossfit udgør en kombination af styrketræning og vægtløftning.

Vægttræningsudstyret er kendetegnet ved vægte, der både anvendes til styrkeløft og til olympiske vægtløftningsbevægelser.

Sagt på almindelig dansk, handler det altså om både funktionel styrke og crossfit.

Funktionel styrke sigter mod alle muskelgrupper, hvor de vigtigste træningsredskaber omfatter squat-rack, vægtstænger med skiver, dip- og pull-up stativer, medicinbolde (kendt fra fysioterapien) til træning af både over- og underkrop og kettlebell.

En kettlebell ligner vel nærmest en kanonkugle, hvorpå der er fastsvejset et håndtag. Kettlebells er især populære til crossfitness da de egner sig specielt godt til funktionel træning.

Hvis du vil vide mere om kettlebells, kan du læse vores guide til de bedste kettlebells her.

Hvis vi taler om anaerob funktionel styrke, kan det basere sig på dels den tunge styrketræning (powerlifting) eller udholdenhedstræning baseret på mange gentagne løft af en vægt.

Man kan her gennemføre øvelsen aerobt hvilket indebærer, at man kører så mange gange som muligt over længere tidsspand.

Crossfit er grundliggende anskuet en kombination af styrke- og konditionstræning.

Disse to varierer fra træningsgang til træningsgang, så man varierer sine workouts med fokus på at aktivere så mange muskler og led som muligt.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken vægtstang skal jeg vælge

Du skal vælge den vægtstang der passer til dit behov. Det handler om hvilke muskler du vil træne og hvordan du vil træne dem.

Der er forskellige vægtstænger til forskellige øvelser.

Er det dine biceps du vil træne, så er en curlstang det bedste valg. Vil du lave bænkpres eller udføre squats, så er en lige vægtstang i en vis længde en bedre valg for dig.

Hvad er en curlstang

En curlstang er en buede vægtstang. Den er ergonomisk udført for, at minimere belastningen på dine håndled, når du udfører dine øvelser.

Hvad er en olympisk vægtstang

En olympisk vægtstang er en lige vægtstang i Olympiske mål.

Herrernes olympisk vægtstang vægtstang er 2,2 meter lang og vejer 20 kg. Den passer til 50 mm vægtskiver.

Kvindernes olympisk vægtstang er 2,01 meter lang og vejer 15 kg. Den passer også til 50 mm vægtskiver.