Smith stativ – De bedste Smith maskiner til hjemmebrug 2024

Et Smith stativ er indrettet med en vægtstang fastgjort til en glidemekanisme, der kører op og ned på lodrette faste skinner med lockout punkter op og ned ad sporet.

Et hurtigt vrid af håndleddet engagerer disse punkter ved enten at frigøre vægtstangen for løft, eller låse den på plads.

Smith stativer i denne guide

Hvilket Smith stativ skal jeg vælge?

Før du køber et Smith stativ, er der nogle punkter, du bør overveje.

 • Har du plads nok?

Smith maskiner kan være af varierende størrelse afhængigt af de træningstyper, du har brug for.

Tjek dit ledige rum, hvor du vil indrette dit hjemmemotionscenter. Mål den plads og sikkerhedsafstand, du muligvis har brug for.

 • Budgettet bør afspejle dit behov

Du får brug for et budget, før du investerer i en Smith maskine.

Vil du bruge smith stativet ofte eller er det kun lejlighedsvise træninger. Desto oftere du planlægger at benytte det, desto højere bør dit budget være.

Sørg for, at du får en maskine af god kvalitet fra et anerkendt brand, da din sikkerhed bør være din første prioritet, mens du træner.

 • Stativet skal være i stand til at bære belastningen

Bestem din ideelle træning og beslut, hvilke slags belastninger, du har brug for til din fremtidige træning.

Alle Smith stativer har en maksimal vægtgrænse. Du skal planlægge i overensstemmelse hermed.

Tunturi SM60 Multi Smith maskine (Bedst til prisen)

Tunturi SM60 Multi Smith maskine (Bedst til prisen)Tunturi SM60 er ikke en normal Smith maskine, her får du nemlig en tilhørende træningsbænk med i købet.

Det er en bænk, som tilføjer endnu flere mulige øvelser til maskinen. Du kan nemlig både træne arme og ben på den, f.eks leg extensions og biceps curl, og med Smith stativet oven i, kan du træne resten af kroppen.

Ryggen på bænken er justerbar i 4 positioner, så du bl.a kan lave både almindelig bænkpres og incline bænkpres. Og pad’en til armene kan også justeres i 4 positioner.

Robust Smith maskine

Selve stangen i Smith stativet kan klare op til 150 kg, og bænken kan holde til 200 kg, inklusiv din egen vægt. Ben- or armtrænerne kan holde til 80 kg.

Det bør være rigeligt til de fleste hjemmetrænere, men ikke til de helt store drenge.

Smith stangen har 7 spottere og et riflede greb, der giver et godt tag i stangen. Den vejer i øvrigt 7 kg, og der kan altså tilføjes op til 143 kg mere, før den når sin grænse.

Du skal bruge enten 30 eller 50 mm vægtskiver på stangen. Vi anbefaler 50 mm, men har du allerede 30 mm skiver, er der ingen grund til at skifte.

Den matte sorte pulverlakering giver både ekstra ridsebeskyttelse, samt et flot udseende.

Selve konstruktionen er udformet i tykt solidt stål, og svejsningerne samt samlingerne ser gode og solide ud. Det borger for en meget lang levetid.

Det er en yderst funktionel Smith maskine, der samtidig er bygget solidt. Den kan modstå det meste, som du kan udsætte den for, samtidig med at den kun koster det halve eller en trediedel af, hvad en lignende professionel maskine koster.

Tunturi SM60 Multi Smith stativet har alt det du skal bruge for, at få den optimale træning, til det meste af kroppen! Det er et billigt Smith stativ i god kvalitet, der giver meget værdi for pengene.

Specifikationer

 • Dimensioner (HxLxB): 178 x 186 x 180 cm
 • 7 spottere til stangen
 • Vægt på vægtstang: 7 kg
 • Vægt på stativ totalt: 55 kg
 • Maksimal vægt på bænk: 200 kg
 • Maksimal vægt på stang: 150 kg
 • Maksimal vægt på ben & arm: 80 kg
 • Passer til 30 & 50 mm vægtskiver

 

Til Butik


 

Peak Fitness X6 Plus All in One (Bedst i test)

Peak Fitness X6 Plus All in One (Bedst i test)For den seriøse motionist eller idrætsudøver må det siges, at denne All in One smith maskine fra Peak Fitness er et yderst brugbart træningsredskab.

Systemet er fremstillet i en robust kvalitet, hvilket er din garanti for, at træningen udført korrekt med stativet, vil være et uvurderligt og værdifuldt redskab, der understøtter dig i at at nå dine mål.

Brugt derhjemme skal det fremhæves, at All in One Smith stativet, yder dig akkurat den samme mulighed for at komme i god form, som stativerne i centrene og klubberne.

Og skulle det være sådan, at du tidligere er kommet i et fitnesscenter, der udbød lignende type maskine, er det legende let at komme i gang derhjemme også.

Multifunktionelt stativ til alsidigt brug

Kniber det med pladsen derhjemme til alt træningsudstyret, eller vil du bare gerne have et multifunktionelt smith stativ i god kvalitet, så er Peak Fitness X6 Plus All in One et oplagt valg.

Med dette Smith stativ er det muligt, at lave rigtig mange øvelser til hele kroppen.

Kombinationen af smith stativ, power rack og kabeltårn med vægtmagasin, giver næsten uendeliger muligheder for fleksibilitet og variation.

En smart detalje ved kombinationen er, at du kan træne med både fri stang og smith stangen, og en endnu smartere detalje er, at du kan koble vægtmagasinet på smith stangen.

Det betyder at du slipper for, at købe vægtskiver og finde plads til dem. Du kan sagtens træne hele kroppen, uden brug af vægtskiver med dette stativ, men vil du gøre brug af de medfølgende J-hooks til en fri stang, så kræver det selvfølgelig skiver.

Solidt bygget med masser af tilbehør

Stativet er bygget med stærke profiler med kraftigt stål. Det betyder at du kan regne med både et stykke fitnessudstyr som kan holde i mange år frem og at det kan holde til en masse kilo.

Den maksimale belastning for stativet er på 330 kg, hvilket bør være rigeligt til alle i hjemmet.

Med i købet følger der en masse tilbehør, som øger dine muligheder for variation. F.eks får du både landmine, reb, 2 længder trækstænger, håndtag, curl stang og ankel manchet med.

Vi vurdere dette stativ til, at være bedst i test, i denne guide til Smith stativer. Det er ideelt til din hjemmetræning.

Specifikationer

 • Maks. belastning totalt: 330 kg
 • Maks. belastning – Bænkpres: 200 kg
 • Maks. belastning – Squat: 200 kg
 • Maks. belastning – Chin-up: 135 kg
 • Vægtmagasin: 2 x 90 kg
 • Mål (D x B x H): 145,9 x 198,8 x 215,2 cm
 • Vægt: 390 kg
 • Tilbehør: Ben støtte, landmine, T-bar row, ro håndtag, triceps tov, kort trækstang, lang trækstang, ankel manchet, fod støtte, træk håndtag, J-hooks, safety arms, curl stang, dip bars, vægtskiveholdere, holder til en OL vægtstang

 

Til Butik


 

Odin Pro Smith stativ (Bedste PRO valg)

Odin PRO Smith Rack (Bedste Pro valg)PRO er dit vartegn for professionalisme. Odin PRO Smith Rack overgår sig selv med dette elegante design og træningssystemets gode kvalitet.

Systemet finder anvendelse i fitnesscentre, klubbers diverse motionsrum, genoptræningscentre og ikke mindst i det veludstyret hjemmegym.

Systemets opbygning

Stativet er bygget op omkring en stationær vægtstang, der kører i to skinner med placeringshager som vægten kan parkeres i.

Den robuste rammekonstruktion og stabile konstruktion er for novicen, såvel som den trænede.

Som det står der simpelt i sin fremtoning, og dog alligevel ekskvisit og brugervenligt inviterer det sin bruger til at gå i gang med den vel gennemførte work out.

God sikkerhed

Du kan regne med den maksimale sikkerhed, for vægtstangen glider, som sagt, fikseret i skinnesystemet.

Træner du på en bænk med for tunge vægte, ved du også, at du kan miste kontrollen, fordi du selv skal balancere vægten, der kan falde ned på bryst og hals.

Ikke noget med det her –  Du vil ikke ende i ubalance – systemet giver dig den maksimale sikkerhed.

Odin PRO Smith Rack  kan med fordel anvendes af alle brugere især nybegyndere pga. den øgede sikkerhed.

Odin PRO Smith maskine til hjemmetræning og professionelt brug

Systemet kan selvfølgeligt ikke gøre arbejdet for dig. Her bliver din egen indsats den centrale variabel.

Gennem intervaltræning kan du bevæge dig fra et lavere belastningsniveau til et højere. Her kan Odine Pro Smith Rack hjælpe dig.

Smith stativet er det perfekte, der sikrer en effektiv træning, for den der har sig nogle mål for, hvad man vil med al den træning.

Ikke mindst derhjemme i dit eget lille fitnesscenter kan det være fordelagtigt at have det mest effektive udstyr.

Her kommer Odin PRO Smith Rack klart ind på scenen som en kandidat, du vil vælge, når der skal indkøbes gode fitnessapparater i høj kvalitet til hjemmet.

Det smarte ved hjemmemotion er, at man kan nyde privatlivets fred, den sparede tid på transport og det afsluttende bad, hvor man skal dele brusefaciliteterne med andre.

Hertil kommer at bare det, at komme ud ad døren er en uoverkommelig beslutning for mange. Det er langt letter at få overskud til at træne derhjemme.

Du kan derhjemme opnå præcist det samme, ved at træne på samme måde, uden at du er tvunget til at skulle betale et dyrt fitnessabonnement, hver eneste måned.

Specifikationer

 • Dimensioner (BxH) 207×240 cm
 • Maks. vægt belastning: 300 kg
 • Produktvægt: 198 kg

 

Til Butik


 

Toorx WLX 70 Smith stativ

Toorx WLX 70 Smith stativSmith stativet her er ideelt til din hjemmetræning.

Med Toorx WLX 70 har du mulighed for både at anvende 25 mm og 50 mm vægtskiver, ved brug af de medfølgende adaptere. Det er smart, hvis du allerede har vægtskiver derhjemme i et af de to mål, så slipper du for at købe nye der passer til stativet.

Skiverne passer både til stangen og til holderne, ved brug af adapterne.

Systemet leveres også med en chin up bar, der giver brugeren mulighed for at lave flere øvelser.

For at minimere risikoen for ulykker, leveres smith stativet med 2 sikkerhedskroge, der passer på 15 niveauer. På den måde kan du undgå at få stangen i hovedet, hvis uheldet er ude.

Komfortabelt og solidt Smith stativ

Det brede greb giver god plads til dine hænder, så du kan vælge den korrekte stilling og det bedste greb for dig.

Denne maskine har en maksimal vægtbelastning på hele 300 kg, hvilket vidner om en overordentlig solid konstruktion. Den robuste ramme yder en del ekstra plads til brugeren, og stangen kører nemt og glidende op og ned under træningen.

For at beskytte gulvet, har maskinen gummi på fødderne. Vi anbefaler dog alligevel, at du lægger en måtte under stativet, bare for en sikkerheds skyld.

WLX 70 leveres med en stilfuld mat sort pulverlakeringsfinish, der yder beskyttelse mod både skrammer og rust.

Der er plads til opbevaring af vægtskiverne på maskinen, men skiverne følger ikke med.

Specifikationer

 • Dimensioner (HxLxB): 207,5 x 195,5 x 122,5 cm
 • Indre dimensioner H x B: 194,5 x 122 cm
 • Længde på vægtstang: 195,5 cm
 • Indre længde på vægtstang: 106 cm
 • Justerbar højde på vægtstang: 57,5 – 185,5 cm
 • Vægt på stativ: 87 kg
 • Maksimal vægt: 300 kg
 • Passer til 25 & 50 mm vægtskiver

 

Til Butik


 

Nautilus NP-L8500 Plate Loaded Smith maskine

Nautilus NP-L8500 Plate Loaded Smith maskineDenne Smith maskine, med sine 7 graders vinkling gør, at den også er yderst brugbar som et Squat Rack.

De 7 graders vinkling i Smith systemet, giver et mere sikkert afsæt til at gennemføre bevægelser, der normalt anses for, at være mere usikre for den urutinerede begynder, ja selv rutinerede sportsudøvere og motionister.

Mulighederne er næsten legio

Man kan ikke undgå at bemærke, at du desforuden får et stykke alsidigt træningsapparatur, der sætter dig i stand til at gennemføre det, vi som sagt normalt kalder frivægtsøvelser.

Det handler f.eks. her om bænkpres, squats, military press, maveøvelser, løft af egen kropsvægt, træning af ben muskulaturen mv.

Dette har naturligvis det gunstige resultat, at du sparer plads, og du behøver ikke at købe flere vægtsystemer.

Ekstra solidt

Dette stativ leveres i en førsteklasses kvalitet, hvilket gør hele konceptet yderst velegnet, når det kommer til anvendelse i fitnesscenteret eller i et velindrettet hjemmetræningscenter.

Vægtstangen har roterende olympiske håndtag, så den er nem at have med at gøre, når du skal sætte den på plads, efter at have kørt en serie. Den glider op og ned på 2 skinner med påmonterede hager, med 7 kilo modvægt.

Vægtstangen ligger stationært i to holdere, der kører op og ned på de to skinner.

Der er et righoldigt antal muligheder mht. at placere vægtstangen på selve Smith stativet.

Selve Smith stativets hældning er 7°, hvilket indebærer, at der åbnes op for enkle og korrekte bevægelser i forbindelse med f. eks. squats eller military press

På de bageste skinner er der påmonteret 6 holdere til vægtskiver.

Beskyttelse

At vægtstangen kører stationært, sikrer at du ikke kommer ud af balance – dette er altid en risiko med fritgående eller -stående øvelser med eller uden bænk.

At køre med tunge vægte indebærer en risiko for, at du ridser og skrammer dit gulv. Derfor er tilkøb af et solidt fitness gulv en god ide.

Glem ikke, at gummifødder og lignende måske vil smitte af eller ridse selvom de er der for at beskytte underlag.

Specifikationer

 • Vægt: 294 kg
 • Mål (LxBxH): 170 cm x 226 cm x 208 cm
 • Max belastning: 240 kg

 

Til Butik


 

Tunturi SM80 Smith maskine

Tunturi SM80 Smith maskineTunturi brandet står for virksomhedens engagement mht. udvikling af æstetiske design, funktionalitet og  gennemtestet pålidelighed.

Der kan næppe være tvivl om, at Tunturi’s produkter udtrykker en passion for fysisk kondition og sport.

Tunturi SM80 Smith maskine er designet til at fuldstændiggøre og forbedre den sunde livsstil, som brugeren går efter.

Tunturi har over årene vist sig som den grænseoverskridende igangsætter, når det kommer til avancerede teknologier og systemløsninger, hvilket kunderne elsker dem for.

Opbygningen

Smith stativet fra Tunturi leveres med præcise glidestænger og bøsninger, der garanterer dig behagelige bevægelser.

For at perfektionere maskinen, er rammen bygget i stål, med skum og vinyl polstringer. Stålrammen er garant for et robust smith stativ. Det sikrer også samtidig, at der ingen skævhed er i dit løft.

Den stationære vægtstang ligger rigtig godt i præcisionsstyrestænger og lejer, der kontinuerlig sikrer dig en jævn og sikker kørsel med vægtstangen op og ned.

Udstyret med fire hager til opbevaring af vægtskiver er der orden i tingene.

Hertil kommer, at stativet er fabrikeret med pull-up håndtag påsat den øverste barre.

Specifikationer

 • Størrelse (L x B x H): 189,5 x 184 x 208,5 cm
 • Vægt: 131 kg
 • Skridsikker gummi til at beskytte gulvet
 • Maks brugervægt: 135 kg
 • Stål konstruktion
 • Skal samles

 

Til Butik


 

Spirit Smith Stativ

Spirit Smith StativTeam Spirit gik ind på fitness markedet i 1983 med en enkel målsætning. Man ville give sine kunder træningsredskaber af den højeste kvalitet, med henblik på at sætte brugere af de fremtidige produkter, i stand til at få sine træningsmål gennemført.

Selvsamme enkle målsætninger kendetegner endnu i dag Team Spirits produkter.

Hvert nyt design indenfor træningsudstyr lever op til det samme forbillede, som Spirit Standard gerne vil skabe.

I løbet af de sidste tredive år har virksomhedens fokus altid været, og vil fortsat være, at levere en kvalitetsoplevelse.

Spirit forstår, at de leverede produkter er en investering for kunderne, og derfor tager man sine målsætninger alvorligt.

Alle Spirit produkter produceres på virksomhedens ISO-certificerede fabrikker, og det borger for en ensartet høj kvalitet.

Kvalitet koster

Den gennemførte, chikke og varige formgivning, er i virkeligheden din garanti for en komfortabel og brugervenlig anvendelse, som samtidig leveres til, en omend ved et første øjekast høj, så alligevel en fornuftig pris.

Som man siger, findes der ikke et måltid man kan få gratis.

Har producenten omkostninger, skal de dækkes. Og her er spørgsmålet altid, om man vil gå på kompromis med kvaliteten – man får det man betaler for.

Hermed også være sagt, at Smith stativet er uundværligt, og det gælder ikke alene i fitnesscenteret, motionsrummet eller genoptræningscenteret.

Det finder så sandelig også anvendelse derhjemme hos boligejere, der har plads til at indrette sig i boligen med et hjemmemotionscenter

Hvordan kan Smith stativet bruges?

Spirit Smith Stativet tilfredsstiller brede behov, for de brugere der vil bruge en stationær vægtstang.

De fremherskende øvelser, i forbindelse med styrketræningen med et Spirit Smith stativ, er f.eks. squat, bænkpres, dødløft, skulderpres, træne benene (Lunges løft).

Det favorable ved et Spirit Smith stativ fremfor f.eks. et Half rack er den høje sikkerhed, du får med et Smith stativ.

Du behøver ikke at skulle balancere med frie vægte, når du har et rack som Smith stativet.

På de to glideskinner sidder der hager, som vægtstangen griber fat i og sikrer mod fald. Du skal blot dreje stangen hver gang, du sætter af og på.

Stangen griber selv fat i hagesikringerne, hvis du mister grebet og den falder; de gule sikkerhedsaflægninger tilpasses agilt og let i højden, hvilket giver dig en større sikkerhed som bruger af systemet.

Smith stang med modvægt

Bagerst på stativet er der påsvejset to rør med 3 kroge på hver. De er til vægtskiverne, så der er også tænkt på, at der skal være plads til opbevaring.

Smith Stativ er afbalanceret med en modvægt, og dette indebærer, at selve stangen ‘kun’ vejer 2 kg.

Dette gør, at alle brugere kan anvende stativet til styrketræning, genoptræning og konditræning.

De justerbare hager, der kan standse vægtstangen, er nemme at få øje på, og brugeren kan altid justere op og ned

Specifikationer

 • Dimensioner: 2.17×2.03×2.39 cm
 • Maks. Brugervægt: 180 kg
 • Produktvægt: 198 kg

 

Til Butik


 

Peak Fitness FSR Smith stativ + Functional Trainer

Peak Fitness FSR Smith stativ + Functional TrainerPeak Fitness-serien tilbyder dig en del spændende motions- og træningsudstyr, herunder også totalløsningen Peak Fitness FSR Functional Trainer.

Her kan du stort set gennemført alt det, der er vigtigt for en god styrketræning, der på kort tid vil give dig mærkbare resultater, hvis træningen er gennemført korrekt.

Mærkbart her refererer ikke alene til opnået styrke og udholdenhed, der til stadighed forbedres. Mærkbart har også med dit udseende at gøre, hvad enten du vil ligne en atletisk Adonis eller en oppumpet Arnold Schwarzenegger.

Den kan det hele

Den totale løsning fra Peak Fitness indebærer simpelthen alt lige fra kondi-udstyret, der skaber et bedre kredsløb til udstyr og tilbehør, der kan give dig den rette styrketræning.

Vi taler her om kettlebells, håndvægte, vægtstang, fritstående på gulv og stationær træning (vægtstang der kører i skinner).

Træningsrutiner der indeholder f.eks. squat, bænkpres, skulderpres, dødløft, træning af benene (lunges løft, calf raises) kan gennemføres, så mulighederne er reelt legio.

Smith multitræner stativ

Nøgle konceptet for Peak Fitness er, hvad FSR træneren angår, funktionalitet og kvalitet.

Her kan du være forsikret om, at det leverede træningsudstyr, er noget selv de der fremstiller og sælger Peak Fitness FSR træneren, har stående som en del af firma-motionen.

Multitræneren eller multi træningsmaskine, som det jo nærmest er, med indbygget Smith stativ, er fremstillet med dimensionerne 6x6cm. og 7×5 cm., og den robuste stålramme er fabrikeret i 2 mm. tykt trækstål.

Dette borger for en både kraftig og stabil konstruktion til træning, selv ved tung vægt. Multitræneren kan altså klare det meste.

Trisserne er lavet i rustfrit stål for at sikre nem justering og god kvalitet.

Peak Fitness FSR Functional Trainer sammenføjer en Cable cross med to kabeltræk og tilhørende vægtmagasiner, der danner den ideelle grobund for forskellige træningsformer.

Hertil kommer at Peak Fitness FSR kan anvendes som et Power Rack.

Dette rack har nogle påsatte hager, der tjener til, at man altid sikkert kan tage vægtstangen af og på ved et simpelt drej med vægtstangen.

Som et led i sikkerhedsforanstaltningerne, leveres træningsudstyret også med et sæt safety bars, så det bliver endnu mere sikkert at træne uden en spotter.

Både hager og safety bars er fabrikeret med et beskyttende hårdt nylonlag.

Selve rammen leveres med en fastsvejset pull-up bar, der repræsenterer flere muligheder mht. forskellige greb under træningen, hvilket giver forskellige variationer, herunder også kropshævninger.

Kan anvendes næsten overalt

Mulighederne er mange. Smith stativet er det optimale både til hjemmet såvel som fitnesscentre, sportsklubbers motionscentre, genoptræningscentre og motionscentre.

Dette skyldes ikke mindst, at systemet er perfektioneret, så alt kan lade sig gøre.

Det her handler om den totale træning, og det vel at mærke, i et system og nogle fysiske rammer, der veldesignet og velkonstrueret, gør den yderst velegnet for den kvalitetsbevidste kræsne bruger, der vil noget med sin træning.

Dette produkt er imidlertid alene dimensioneret til at kunne fungere med 50 mm vægtskiver.

Vægtskiverne og øvrigt eksternt udstyr skal tilkøbes. Du kan finde 50mm vægtskiver her.

OBS: Optimalt brug af stativets skiveholdere skal medtages i den samlede beregning af systemets dybde. Dette giver små 20 cm. i ekstra dybde

Specifikationer

 • Dimensioner (HxBxL): 2.18×2.00×1.52 cm.
 • Egen vægt: 335 kg
 • Maks brugervægt: 272
 • Vægtmagasin: 71 kg./71 kg.
 • Vægtskiver: 50 mm

 

Til Butik

 

Træning med Smith stativer

Det vil være en god ide at sammensætte et eller flere programmer ved at konsultere internettet eller en professionel instruktør.

Når vi siger flere programmer, kan det handle om programmer, hvor du henholdsvis arbejder anaerobt og aerobt.

Det kan handle om, at du nogle dage kører styrketræning med få tunge belastninger og andre dage udholdenhedstræning med små vægte, hvor du udfører mange og hurtige gentagelser.

Her får du en kort guide til brug af Smith stativet

Men stativet gør ikke arbejdet for dig

Den seriøs trænende tænker naturligvis ofte på sin kost og det program, der maksimalt vil give den muskelstyrke og den udholdenhed, enhver drømmer om.

Ikke mindst derfor er det vigtigt, at du gør det rigtige.

Smith stativet kan ikke gøre arbejdet for dig, det kan kun du selv, eventuelt i samråd med en træner eller instruktør – websider kan afhjælpe lidt her, men det kan ikke erstatte den professionelle rådgivning og coaching.

Smith stativ til hjemmebrug

Systemet vil selvfølgeligt altid kunne finde sin anvendelse udenfor hjemmet i fitnesscentre, idrætsklubbers træningsrum og genoptræningscentre.

Imidlertid skal vi ikke glemme, at for den der har plads til at lave et mindre hjemmemotionscenter, vil stativet også have sin berettigelse.

Du vil ofte finde et Smith stativ system i fitnesscentre, motionscentre og fysioterapeutiske gentrænings-centre.

Har du plads, kan du imidlertid også have den i dit hjemmetræningscenter.
Hvilke øvelser laver man med et Smith stativ

Hvilke øvelser laver man med et Smith stativ?

Smith maskinen giver dig mulighed for, at udføre mange sammensatte bevægelser på en forsvarlig måde, fordi stativet stabiliserer og støttet dig i dine bevægelser.

Sammensatte vægtstangsløft er grundlæggende for at udvikle den samlede styrke og muskelmasse.

Smith stativet fungerer især godt til din ryg, skulder, bryst, baller og ben. Alle de store muskelgrupper.

Udover stød eller løft, er der også i nogle stativer mulighed for at gennemføre lodrette trækøvelser, ved brug af større eller mindre stænger fastgjort til en line og kroge, der er forbundet med et hjul.

Vandrette trækøvelser er også muligheden i nogle maskiner. Alt sammen noget, der borger for en alsidig styrke- og konditionstræning.

Video med de mange træningsmuligheder på et multi funktionelt Smith stativ

Bænkpres – Smith stativ eller fri vægt?

Bænkpres øvelsen træner de store muskelgrupper i brystet. Bruger du frie vægte, får du også engageret stabilisator musklerne. Det gør du ikke med Smith stativet.

Bænkpres - Smith stativ eller fri vægtDen er fastlåst og øvelsen går udelukkende på at løfte op samt ned.

Det kræver mere teknik og stabilitet at løfte med frie vægtskiver.

Der er delte meninger om hvad der fungere bedst.

Mange nybegyndere føler en vis tryghed ved Smith stativerne, i forhold til de frie vægte.

Det kan sammenlignes med fri squat eller squat i et Smith stativ. Principperne er det samme mht til brug af musklerne.

Der er mere variation når du bruger frie vægte. Dermed ikke sagt at Smith stativet ikke fungere, fordi det gør det, i overordentligt grad.

Hvis du vil lave bænkpres med dit nye Smith stativ, skal du dog huske at købe en træningsbænk til dette.

Du kan vælge mellem en flad træningsbænk eller en justerbar træningsbænk. Med en justerbar træningsbænk kan du udføre flere øvelser, f.eks også skulderpres. Du kan se de bedste justerbare træningsbænke her.

Her kan du se BodyLab demonstrere bænkpres på en træningsbænk med Smith stativet

Hvem bruger et Smith stativ

Smith maskiner er ideelt træningsudstyr for både nybegyndere og motionister der befinder sig på et mellemliggende overgangsniveau på vej til at blive den veltrænede atlet. Samt den professionelle bodybuilder, der vil isolere musklerne, og løfte så mange kilo som muligt.

De hjælper med at opbygge muskelmasse og styrke.

Smith maskiner er som antydet kombinationstræningsmaskiner, der afhængigt af stativets indretning, kan kombineres med, som f.eks træning ved egen kropsvægt (calisthenics), frivægtstræning, cardiotræning og crossfit.

Disse maskiner hjælper også med at korrigere og forbedre din kropsholdning, og de hjælper med at forbedre din udholdenhed på den lange bane.

Smith stativer kombinerer træning i squat maskiner, krafttårne, power racks, stropper til vægtstangstræning, laterale træk, knæforhøjelser, pull-ups, dips, biceps,  curl, lægløft, ben løft og mange flere kombinationer af træningsteknikker og stilarter.

Fordele og ulemper ved et Smith stativ

Som med så meget andet udstyr er der også fordele og ulemper forbundet med Smith stativ systemet.

Fordelene ved at bruge Smith maskinen

Her bør især balance og høj sikkerhed fremhæves.

I modsætning til en almindelig stang, som du både skal løfte, såvel som balancere, klarer maskinen balancen for dig.

Du behøver ikke at bekymre dig om, at stangen vakler eller glider ud af dit greb. Du skal nemlig kun styre stangen op og ned.

God til nybegyndere, bodybuildere og dig der træner alene

Stativet fungerer især godt for nybegyndere og de, der slås med skader. Den giver mange muligheder for, at træne den øvre del af kroppen, som bryst, ryggen og skuldre

Det er også sikrere for de, der træner på egen hånd, og det giver mulighed for at løfte tungere i forskellige øvelser.

Hvis du ikke skal fokusere på at holde balancen, kan du bruge kræfter kún på dit løft og dermed løfte tungere.

Slangen i vægttræningens have er, hvad Smith maskinen angår, en række ulemper:

Unaturlig bevægelse (kun op og ned)

Maskiner uden vandret træk og stød, er ensidigt rettet mod vægtstænger, der alene bevæger op og ned.

En Smith maskine giver ekstra stabilitet, men den tvinger dig også ind i en ensidig rytme. Alle øvelserne vil bruge de samme bevægelser.

Du løfter kun i en lige linje, så hvis du skal have cirkulerende bevægelser med, skal der kombineres med andre maskiner.

Ensrettet kropstræning kan, ved tunge belastninger indebære, at du udsættes for et unødig stress på leddene og tilhørende bindevæv.

Overbelastning

Hvis du hele tiden arbejder i nøjagtig samme vinkel, f.eks. løft af en stang over hovedet, med henblik på at belaste skuldrene, kan afvigelser fra dette mønstre beskadige dine muskler eller give dig ømme muskler.

Du skal også være opmærksom på at du ikke overtræner eller overbelaster dine muskler.

Det gælder generelt for alt fitness, og der er ikke større risiko for det sker på Smith stativet end ved brug af andet udstyr og redskaber.

Ekstremt farligt

Visse øvelser skal man afholde sig fra i en Smith maskine.

Det er ikke en god ide at gennemføre en benpres øvelse, med dine fødder, på denne maskine. Maskinen er ikke konstrueret til denne øvelse.

At ligge på gulvet med stangen placeret over hofterne er heller ikke ufarligt.

Den største ulempe er at du ikke engagerer dine stabiliserende muskler, hvis du ensidigt kun bruger Smith-maskinen; derfor kan Smith maskinen ikke anvendes alene – den skal anvendes sammen med andre redskaber.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilket Smith stativ er bedst?

Vores vurdering er at Peak Fitness X6 Plus All in One er det bedste smith stativ lige nu, fordi du får alt hvad et homegym behøver i én maskine. Vi mener at Tunturi SM60 Multi Smith stativ er bedst til prisen nétop nu. Det gør vi fordi, at det kombinere kvalitet og pris på en måde, som gør at man ikke skal betale en formue, selvom man får en masse træningsmuligheder i hjemmet.

Hvad vejer stangen på et Smith stativ

Det er forskelligt hvad stangen på Smith stativet vejer. De kan veje lige fra 1 kg og op til 25 kg. Ofte vejer de 15-20 kg, men det bliver mere og mere normalt, at stangen vejer f.eks kun 2 kg. Med en lettere stang er det nemmere, at kontrollere vægten på stativet.