Rygtræning er en af de vigtigste former for træning, uanset hvad dit formål med træningen er.

Rygmuskulaturen er en af de muskelgrupper, der er mest belastet hele tiden i din krop. Mest af alt pga. tyngdekraften. Det betyder faktisk, at du er højere når du vågner om morgenen, end når du går i seng om aftenen.

Derfor er det også ekstremt vigtigt, at du både træner og passer godt på din ryg.

En rygtræner hjælper dig med at træne både ryg- og mavemuskulaturen. Drømmer du om en flot og muskuløs ryg- og mavemuskulatur, så er en rygtræner et godt sted at starte.

Rygtræning i hjemmet

Maskiner som en rygtræner, forbinder man tit med et træningscenter. Det er dog ikke nødvendigt, at skulle i et træningscenter hver gang du har lyst til at træne.

Er du nybegynder, så kan en rygtræner til hjemmet også være en god start, da mange ikke synes det er så sjovt at starte i et træningscenter, hvor man står til beskuelse.

Vi har lavet denne guide til de bedste rygtrænere for, at du kan finde ud af hvilken rygtræner maskine der passer bedst til dit behov.

Rygtræningsmaskiner i denne guide

Der findes mange forskellige rygtrænere, men vi har samlet de 5 mest relevante, uanset om du er på udkig efter en billig rygtræner eller en rygbænk.

Med en vægtvest kan du få endnu mere ud af din rygtræning. Du kan finde den bedste vægtvest her.

Inspire 45/90 Hyper Bench (Bedst i test)

Inspire 45-90 Hyper Bench RygtrænerDenne hyperextension rygtræner maskine kommer fra amerikanske Inspire.

Rygtræningsmaskinen har en yderst robust konstruktion, og den kan justeres i både vinkel og længde. Du har mulighed for at justere maskinen, fra 45 grader op til 90 grader.

Rygbænken kan bruges både til mave og rygtræning.

Justerbar mave og rygtræner

Når maskinen står i 45 grader, så har du mulighed for at lave strækøvelser for din ryg, samt lave modsatte sit-ups.

Det hjælper dig med at styrke den nederste del af din ryg, samt dine mavemuskler.

Når du bruger en maskine i 45 graders vinkel, så kan det godt være svært for dig at komme op igen, men maskinen har 2 fastmonterede håndtag i siderne du kan benytte dig af, så du ikke får problemer med det.

Du har også mulighed for, at bruge de 2 fastmonterede håndtag til at lave dips, hvilket giver dig mulighed for at træne triceps, bryst og skuldermuskulatur.

Hvis du vælger at benytte bænken i 90 graders vinkel, så har du også mulighed for at benytte rygtræneren til mavebøjninger.

Alt i alt, så kan denne justerbare mave og rygtræner bruges til flere forskellige øvelser, samtidig med at den er i rigtig god kvalitet. Derfor vurdere vi den også til at være ”Bedst i test” i denne omgang.

Specifikationer

 • Længde: 137 cm,
 • Bredde: 79 cm.
 • Højde. 102 cm.
 • Vægt: 18 kg.
 • Farve: Sort

 

Til Butik


 

Finnlo Tricon Rygtræner (Bedst til prisen)

Finnlo Tricon Rygtræner (Bedst til prisen)Finnlo Tricon rygtræneren er en god start for dig der ønsker, at begynde at træne derhjemme, eller til dig der ikke har så meget plads i hjemmet.

Den kan nemlig nemt og hurtigt pakkes sammen, så den ikke fylder særlig meget.

Dette er en meget billig rygtræner. Til trods for prisen er så lav, så får du stadig meget for pengene.

Solid rygtræner

Rygtræneren er meget kraftig og solid, derfor kan den også bruges i mindre træningsrum, for eksempel på en arbejdsplads.

Den kommer med meget kraftige puder, som er lavet af et slidstærkt materiale i god kvalitet, hvilket gør din træning komfortabel.

Du kan justere rygtræneren i højden, så den passer præcis til dig, ligeså kan du også justere benstøtten, alt afhængig af hvor store lægmuskler du har.

Med denne rygtræner fra Finnlo, får du et perfekt springbræt til at starte din træning derhjemme. Uanset om det er fordi du har planer om at styrke din rygmuskulatur, eller starte på genoptræning af ryggen.

Specifikationer

 • Længde: 111 cm.
 • Bredde: 51 cm.
 • Højde: 94 cm.
 • Vægt: 12 kg.
 • Farve: Sort
 • Maximal brugervægt: 130 kg.

 

Til Butik


 

Spirit Back Extension Bench (Bedste PRO valg)

Spirit Back Extension Bench (Bedste PRO valg)Rygtræner bænken fra Spirit er til dig der går lidt mere op din træning.

Den kommer i et lækkert, elegant og tidløst design. Udover det er den også meget komfortabel og brugervenlig at benytte.

Bænken er i højeste kvalitet og den er til dig der ikke vil gå ned på udstyr.

Du har nem mulighed for at justere maskinen, så den passer til dig.

Den har desuden også en kraftig polstring og samtidig så giver et kraftigt lag af polyskum dig en god komfort når du træner.

Polyskum bruges blandt andet også i springmadrasser i dag, hvilket indikerer at der er lagt stor fokus på komforten ved denne bænk.

Der er desuden placeret non-slip gummifødder på den 69 kg tunge bænk, så den ikke rykker sig når du bruger den.

Højkvalitets produkter

Spirit er en fitness producent, der har været på markedet i over 30 år. Firmaet stræber efter at levere produkter fra øverste hylde, når det gælder kvalitetsudstyr inden for fitness.

Alle deres produkter er fremstillet på en af deres ISO-certificerede fabrikker, hvilket sikrer at du altid får et produkt i højeste kvalitet.

Med denne rygbænk har du mulighed for, at lave alle de rygøvelser, som er med til at styrke både din ryg- og mavemuskulatur.

Specifikationer

 • Længde: 83 cm.
 • Bredde: 143 cm.
 • Højde: 83 cm.
 • Vægt: 69 kg.
 • Farve: sort.

 

Til Butik


 

cPro9 Hyperextension Rygtræner

cPro9 Hyperextension RygtrænerHyperextension rygtræneren fra cPro9, er egnet til dig der gerne vil begynde at træne hjemme, og måske ikke har så meget plads.

Det er en billig rygtræner, som du har mulighed for at folde sammen og pakke væk, når du ikke træner.

Dette gøres ved at fjerne en lille split der sidder forrest på bænken. Når bænken er foldet sammen fylder den kun 104 cm x 56 cm x 37 cm.

Robust bænk til lavpris

Trods den lave pris, så er den meget robust. Bænkens stålramme er opbygget af 50 mm profilrør, hvilket betyder at folk op til 130 kg. kan benytte sig af bænken.

Puden ved lænden har en tykkelse på 40 mm i bunden, og 80 mm i toppen, da det er her du har brug for mest støtte, når du træner med bænken.

Du har mulighed for at justere fodstøtten, som har en diameter på 70 mm i 2 forskellige niveauer. Længde-støtten kan justeres i 7 forskellige niveauer.

De 2 håndtag på bænken er belagt af fast gummi. Det sikrer dig, at du ikke glider, har en god kontrol og ikke mindst får du en god komfort.

Specifikationer

 • Længde: 100 cm (sammenfoldet 104 cm)
 • Bredde: 56 cm (Sammenfoldet 56 cm)
 • Højde: 80 cm (Sammenfoldet 37 cm)
 • Vægt: 10 kg.
 • Maximal brugervægt: 130 kg.
 • Farve: Sort

 

Til Butik


 

Justerbar Rygtræner

Justerbar RygtrænerDen sidste rygtræner i vores guide er denne justerbare rygtræner. Bænken kan bruges til både at ryg, baller og lår.

Den er lavet af en stabil stålramme og det gør at føles den meget stabil og robust når du benytter den.

Du har mulighed for at justere højden meget på denne rygtræner, derfor skal du ikke bekymre dig om du er enten for høj eller lav til bænken. Den har nemlig hele 21 justeringsmuligheder i højden.

Håndtagene på bænken er gummibelagt, derved sikrer du dig at du ikke glider når du benytter dem.
 

Til Butik

 

Core træning

Core muskulaturen er den muskulatur der går omkring din mave, talje og fortsætter op i ryggen. Det er stort set umuligt at træne uden at benytte sin core muskulatur.

Core muskulaturen eller kernen, som det hedder på dansk, er de muskler som er med til at holde dig oprejst.

Der er dog visse former for øvelser, der er bedre end andre, til at træne din kernemuskulatur. Med øvelser på en rygtræner bænk, har du kernemuskulaturen i fokus, og derved træner du disse muskler på bedst mulig vis.

En crosstrainer styrker også dine rygmuskler. Du kan finde den bedste crosstrainer i vores test af den bedste crosstrainer her.

Forskellige øvelser med en rygtræner

Du har blandet andet mulighed for at lave lændetræning med en hyperextension rygtræning maskine. Med denne træning så får du udover din lænd, også trænet dine baglår, lægge og rygmuskulatur.

Når du laver disse rygtræner øvelser, så er det vigtigt at du placere støtten lige under hoftehøjde, da du skal have mulighed for at bøje dig forover.

Det er vigtigt at du bøjer med lige ryg, for at undgå skader.

Det er muligt senere hen at påføre vægt, som du kan holde på din brystkasse, for at gøre dine øvelser sværere.

Med disse rygtrænere har du også mulighed for, at træne dine mavemuskler ved mavebøjninger. Dette styrker din mavemuskulatur, og vil med tiden give dig en pæn og flot mave.

Hvis du også gerne vil styrke andre muskler samtidig, så kan et squat rack være løsningen for dig. Med et squat rack kan du træne rigtig mange muskler på én gang. Du kan læse om squat rack her.

Du kan også lave ryg- og lændeøvelser, uden en maskine eller bænk. Du kan læse om nogle forskellige lændeøvelser her.

Her kan du se video fra Falck med ryg- og lændeøvelser

Døjer du med rygproblemer

Rygtræning anbefales af fysioterapeuter, da det er vigtigt at ens rygmuskulatur er altafgørende for hvordan du har det i din hverdag.

Faktisk har over halvdelen af alle danskere i løbet af et år prøvet, at have ondt i ryggen af den ene eller den anden grund. Og ca. 80% af alle danskere vil på et tidspunkt opleve smerte i ryggen.

Dette kan du være med til at hjælpe med, at forebygge når du træner din rygmuskulatur. Dog kan det godt være svært at komme i gang med at træne, hvis du allerede døjer med ondt i ryggen.

Fysioterapeut Tina Louise Flach Svendsen har blandet andet udtalt følgende omkring det:

 • “Når du har rygsmerter, er det naturligt at bruge ryggen så lidt som muligt, fordi du bliver bange for at overbelaste den. Men forskning viser faktisk, at det bedste, man kan gøre for ryggen, er at bevæge den.”

Birgit Andersen som tidligere har døjet med dårlig ryg, har udtalt følgende efter at have genoptrænet sin rygmuskulatur:

“Jeg er blevet mere smidig, tør igen deltage i aktiviter som gymnastik, roning, cykling m.m. Jeg har ikke så ondt mere, flere dage mærker jeg ingenting.                

Jeg har fået en ny måde at forstå min krop på. Jeg troede at når jeg havde ondt i ryggen, var det en isoleret smerte på grund af skade i ryggen.

Jeg føler mig faktisk bedre rustet til at klare de udfordringer jeg møder og tænker mere på at passe på mig selv.”

Derfor må konklusionen være at det ikke hjælper at ligge på langs på sofaen, hvis du har dårlig ryg, men tværtimod skal op og få gang i musklerne.

En rygtræner hjælper dig med at genopbygget din rygmuskler – Dog er det en god idé at gøre det i sammenråd med en ekspert på området, da det også kan forværres i visse tilfælde.

Har du ikke problemer med ryggen i dag, men blot ønsker at opbygge en god kernemuskulatur, så vil det helt sikkert også være en god idé, at du træner med en effektiv rygtræner maskine.

FAQ – Ofte stilede spørgsmål

Hvilken rygtræner er den bedste?

Vi har i denne guide kigget nærmere på 5 af de meste populære rygtrænere der er på det danske marked. Vi har taget højde for kvalitet, sikkerhed, brugervenlighed, funktioner samt pris. Ud fra disse parametre har vi fundet frem til Inspire 45/90 Hyper Bench som værende vores “Bedst i test”.

Hvilken rygtræner er bedst til prisen?

I vores guide har vi også kigget nærmere på den mest budgetvenlige rygtræner uden at den går på kompromis med kvaliteten. Vi har i den anledning kåret Finnlo Tricon Rygtræner til at være bedst til prisen.

Hvorfor købe en rygtræner?

En rygtræner er god til dig der gerne vil have styrket din ryg og mave muskulatur. Står du foran en genoptræningsforløb, så kan en rygtræner også være en rigtig god investering, ligesom den kan være god til at forebygge dårlig ryg senere hen i livet.

Hvad koster en rygtræner?

Der er stor forskel på priserne når vi taler rygtrænere. Ønsker du blot en billig og simpel rygtræner kan du få en til omkring 1000 kr. Har du større krav til din rygtræner og samtidig ønsker noget i høj kvalitet, så  skal du forvente at komme op og betale på den anden side af 3.000 kr.