Vægtvest guide – Den bedste vægtvest

Det er almindelig logik blandt motionister, at en kunstig forøgelse af kropsvægten øger forbrændingen af kalorier, udholdenheden og muskelstyrken alt afhængig af om, man jogger, cykler eller bevæger sig rundt i et fitnesscenter.

Da pionererne på området for en 25 – 30 år siden samlede tunge sten i skoven og fyldte Fjällräven op med dem, påkaldte det sig alligevel en del munterhed blandt motionsfolket.

Sådan en ”Jens Vejmand” med store sten på ryggen i en rygsæk var nu ligegodt en kende for fanatisk.

Vægtveste i denne guide

En vægtvest øger din udholdenhed og styrke

Du kan med god ret spørge dig selv om meget er ændret siden ”Jens Vejmand” løb frivilligt rundt med sine sten på nakken? Hvad er egentligt fordelene ved i stedet at bruge en vægtvest, som denne tager sig ud i dagens Danmark?

Måske har du set nogle mennesker i fitnesscentret, og du har undret dig over, hvad det nu skal til for?

Måske har du den samme følelse, når du udendørs ser en vestklædt jogger sprinte ”over stepperne”, som en moderne ”Jens Vejmand”. For hvis folk bruger dem, må der være et eller andet, man ikke rigtigt ved noget om?

Vi vil nedenfor dels se på vægtveste i almindelighed, dels også præsentere nogle vægtveste, der på den ene eller anden måde har gjort sig bemærket på markedet for disse veste.

Inden du går i gang med vægtvesten

Der er tre ting du skal overveje, når du vil bruge en vægtvest til løb, crossfit, anden sportstræning eller almindelig fitness.

 1. Dit nuværende fitnessniveau

For det første bør du spørge dig selv, om du er klar til en intensiveret træning:

 • Hvilken form for fitness arbejder du allerede med?
 • Har du problemer med de bevægelser, der allerede nu indgår i træningen?
 • Har du behov for hvile den følgende dag efter din rutine?
 • Slås du med at kunne afslutte træningen indenfor den afsatte tid?
 • Hvor mange gange træner du i løbet af en uge?

Når du har besvaret disse spørgsmål, er det på tide at kontrollere dit generelle fitnessniveau, før du tilføjer en yderligere vægt på din krop ved hjælp af vesten.

 1. Dagens ”work out”

Din træning varierer i løbet af en dag, og dette påvirker selvfølgeligt behovet for om den daglige træning nødvendigvis behøver at involvere en vægtvest.

Der er øjeblikke, hvor du har brug for at fokusere på teknikken, kroppens position og afstanden, og dette kan forstyrres af, at du bærer en vest.

Men hvis tiden er kommet, hvor du med fordel kan forøge dine grænser mht., hvad din krop kan klare, kan du begynde at begynde at tænke på, at tage en vægtvest på under træningen.

 1. Hvor meget vægt skal du lægge i vægtvesten?

Her skal du huske, at den tilføjede vægt kan skabe problemer mht. rutiner. Selv 5 kg ekstra vægt kan gøre en stor forskel, når det kommer til din træning; måske kan din krop slet ikke klare dette?

Pas på, når du løber med en vægtvest, det kan medføre en alt for stor belastning på dine led og knæ.

Det er mange fordele ved at bære en vægtet vest, men ikke hvis du overdriver det med en alt for tung vægt til at begynde med.

Guide til den bedste vægtvest

Vi vil nedenfor se på de mest populære og anerkendte vægtveste på markedet og vi lægger ud med den vægtvest vi mener er den bedste.

Kinetik VX1 vægtvest 1 – 15 kg (Bedst i test)

Kinetik VX1 vægtvest (Bedst i test)

Fordele

Ulemper

 • Bestseller

 • Professionel vægtvest

 • Justerbar 1-15 kg

 • Ekstra holdbar

 • Vandafvisende

 • Kan håndvaskes

 • Nylon Cordura 1000D

 • Militær standard

 • Nem betjening

 • Kvalitet koster

Hvis din kropsvægtstræning er blevet for nem, og du savner mere udfordring end bare din egen vægt, så kan en vægtvest som denne være en effektiv og forholdsvist billig investering.

KINETIK Vægtvest VX1 er klart det bedste bud på en rigtig vægtvest.

Vesten passer til alle behov, om så du dyrker calisthenics, crossfit, løb, kampsport eller andre træningsøvelser til at styrke kroppen.

Hvis du vil have det bedste på markedet, så er det denne vægtvest du skal vælge.

Designet på VX1 er unikt og kvaliteten er høj. Du får altså en vægtvest du vil kunne bruge i mange år fremover.

Vesten er specialdesignet til, at du kan få mest muligt ud af din træning, og den giver dig mulighed for, at vælge imellem 1 og 15 kg vægt i vesten. Der er altså både mulighed for, at du bare lige ligger 1 ekstra kg. til din egen vægt eller så meget som 15 kg. ekstra.

Vægtvesten er produceret i såkaldt nylon Cordura 1000D. Det har mere styrke end de fleste andre nylon typer, samtidig med at det vejer mindre, og dermed er mere behageligt. Det har tekstur, så det ligner et naturligt materiale. Samtidig er det utroligt modstandsdygtigt overfor slid, råd, falming og meget andet.

Det kan dog ikke tåle hverken vaskemaskine eller tørretumbler. Sidstnævnte betyder ikke så meget, da denne type nylon er hurtigtørrende.

Nylonen er samtidig også vandafvisende, hvilket betyder at den ikke suger sved til sig, samt at du kan holde overkroppen forholdsvis tør, hvis det begynder at regne mens du er på en løbetur.

Denne type nylon bliver også brugt til at producere f.eks tasker til surfbræt, bagage, kurertasker, kameratasker osv. Altså alt hvor det er vigtigt at beskytte indholdet. Netop fordi at det både er vandafvisende, samt ekstra holdbart.

Komfortabel og effektiv vægtvest, også til løb og crossfit

En vægtvest skal være komfortabel at benytte, men samtidig er det også essentielt, at vægtvesten yder en form for belastning. Mens komfort og belastning kan ses som to modsætninger, har denne vægtvest knækket koden.

Vesten bliver nærmest en del af kroppen ved aktivering, men yder også den nødvendige kilomæssige belastning på kroppen. Vesten er derfor opskriften, hvis du vil have mere ud af din træning, og i et konkurrencepræget miljø vil denne hjælpe dig med at outperforme dine konkurrenter.

Der er tænkt over alle detaljer med denne vægtvest, f.eks er der brugt materialer som der også bliver brugt i militæret. De materialer er utrolig holdbare og samtidig giver de også din krop mulighed for at ånde.

Der er mange vægtveste som kan føles ubehagelige, når man bruger dem. Det kan man ikke sige med denne vægtvest. Det unikke design og de gode materialer giver dig en rigtig god komfort når du bruger vesten.

Samtidig er den også designet således, at det er nemt at justere vægten, samt at tage både at tage af og på.

Undgå skader

Det er vigtigt, at du udfører øvelserne korrekt, før du begynder at lave dem med en vægtvest.

Derudover bør du undgå at løbe med vesten, hvis du har tendens til hurtigt at få skader. De ekstra kilo sætter nemlig ekstra meget pres på dine led og sener, og dermed stiger skadepotentialet.

Har du ikke tendens til skader, så er denne vægtvest et rigtig godt bud på effektivisere f.eks din løbetræning.

Specifikationer

 • 1-15 kg
 • Nylon Cordura 1000D
 • Vandafvisende
 • Ekstra holdbar
 • Klikspænder + velcro
 • Håndvask eller rengør med sæbe eller desinficering, hæng vægtvesten til lufttørring

 

Til Butik

 

Abilica WeightVest Flexi 1,25 – 10 kg (Bedst til prisen)

Abilica justerbar vægtvest

Fordele

Ulemper

 • God pris

 • Justerbar 1-10 kg

 • 2 ekstra lommer til opbevaring

 • Reflekser

 • Blød neopren

 • Kan håndvaskes

 • Nem betjening

 • Kunne bruge lidt mere vægt

Med en maksimal livvidde på 130 cm får du mest for pengene ved køb af denne indstillelige vægtvest med en kropsbelastning, der spænder fra 1,25 kg. til 10 kg.

Vesten sælges med to ekstra lommer for opbevaring af penge, nøgler eller lignende.

Den solide vest yder sin bruger de bedst tænkelige justeringsmuligheder, og det gælder både hvad livvidde og brystvidde angår. Vesten er fremstillet i blødt neopren i et flot og smart design.

Praktisk vægtvest til både løb og crossfit

På vesten finder du en refleks både foran og bagpå. På den måde kan du trygt færdes på vejen, når vinter- og efterårsmørket sænker sig.

Vesten er indrettet med otte vægtposer i nylon fyldt med jernsand, som nemt kan tages ud, når du justerer belastningen.

Husk at starte i det små, så du henad vejen, som dit træningsprogram kræver mere og mere, kan øge din belastning af kroppen. Det er aldrig en god ide at starte med de tungeste belastninger, fordi det kan give muskelømhed og muskelskader.

Vesten udmærker sig ved, at den kan vaskes i hånden, når vægtposerne er taget ud.

Specifikationer

 • Justerbar: 1,25-10 kg
 • Vægtposer: 8 stk i nylon
 • 2 ekstra lommer
 • Maks livvidde: 130 cm
 • Materiale: Blød neopren
 • Vaskbar: I hånden når vægtposerne er taget ud

Her kan du få lidt inspiration til træning med Abilica’s vægtvest

 

Til Butik


 

Titan Life Vægtvest 1 – 30 kg

Titan Life Vægtvest 1 - 30 kgDenne praktiske vest ligger tæt på nominationen ”bedst i test”. Her får du nemlig en særdeles holdbar, fleksibel, praktisk og ekstra tung vægtvest til en god pris.

Dette er vesten til dig, der vil have mest muligt ekstra vægt på kroppen, når du træner. Den går helt op til 30 kg., og det er det tungeste på markedet i øjeblikket.

Fordelene ved at investere i denne vest er flere.

Du opnår den optimale bevægelsesfrihed, med en jævnt fordelt vægt. Af samme grund er vesten velegnet, til flere former for konditions- og styrketræning, som f.eks crossfit, løb, armbøjninger eller andet.

Vægtvesten føles komfortabel at bære, og din bevægelsesfrihed bliver ikke indskrænket synderligt.

Vægten fordeles i 1 kg vægte, hvilket giver gode muligheder for præcis justering, og dermed optimering af din træning.

Vesten er desuden udstyret med justerbare stropper til, at tilpasse størrelsen.

Farven fremtræder i sort og mht. størrelse leveres den som en ”One size”, der passer de fleste. De gode muligheder for individuel tilpasning er fortsat til stede, ved hjælp af de førnævnte stropper.

Vesten udmærker sig ved sin luftighed. Er det en tung vest med god og behagelig ventilation, du går efter, kan denne vægtvest være det rette valg for dig.

 

Til Butik

 

Nordic Fighter vægtvest 1 – 17 kg

Nordic Fighter vægtvestHer præsenteres den yderst fleksible og justerbare Nordic Fighter vægtvest. Denne er til dig, som ønsker stor fleksibilitet i vægten på vesten.

Med denne vægtvest kan du nemt og hurtigt justere vægten med de to kraftfyldte mavespænder, som altså kan indstilles alt efter situationen og behovet. Den har en vægtjustering, der spænder mellem 1-17 kg.

Desuden findes denne model i flere forskellige vægtklasser, så du kontinuerligt kan presse dig selv til det ypperste.

Du kan få din Nordic Fighter vægtvest med en vægt på 5 kg, 9 kg 13 kg eller 17 kg.

Fleksibel vægtvest til din træning

Du skal anskaffe denne vægtvest, hvis du ønsker en billig løsning til din træningsmaksimering. Den sikrer dig en solid fleksibilitet i træningen, hvilket vil give dig en forøget udholdenhed samt effektiv styrketræning.

Du kan med fordel benytte en Nordic Fighter vægtvest ved løb, crossfit, pull ups, push ups, squat, boxjump, kettlebell øvelser o.l. Kun fantasien sætter grænser.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den skal justeres præcist til din krop under træningen.

Hvis den sidder for løst og bevæger sig op, ned eller til siderne under træningen, kan det i værste tilfælde fremprovokere muskelskader og vil derved give bagslag. Stram den derfor altid tæt ind til kroppen.

Specifikationer

 • Vægtbelastning: 1-17 kg
 • Justerbar
 • Spændetype: Velcro
 • Farve: Sort
 • Materiale: Slidstærk bomuld og syntetiske fibre
 • Vaskbar: Håndvask og desinficering

 

Til Butik

 

Aserve Vægtvest 1-10 kg

Aserve Vægtvest 1-10 kgDenne chikke vægtvest produceret i neopren sidder ganske godt og komfortabelt på sin brugers krop.

Vestens størrelse er ”one size”, alligevel kan den passes til, så den sidder, som den skal, på sin bruger.

Den moderne vægtvest, i camouflage farver, giver dig en god balance, og jævn belastningsfordeling. Den er velegnet til funktionel kropstræning, som derved styrker din muskulatur.

Belastningen af kroppen starter på 1 kg, hvilket gør at den er fortrinlig til begyndere. Vægten er op til 10 kg. og kan justeres efter behov.

Vægtvesten er god til løb, crossfit samt gang i naturen, og den er særlig velegnet til indendørs træning i fitnesscentre.

 

Til Butik

 

X-Style Vægtvest

X-Style VægtvestX-style vægtvest sælges i 3 udgaver, 5 kg, 8 kg og 10 kg. Er det en vægtvest med mulighed for at regulere vægten du går efter, er det ikke denne du har brug for.

Den elegante vest udmærker sig ved sine mange anvendelsesmuligheder; den er således særligt velegnet til udholdenhedssport og motionsformerne gang, løb, crossfit, cross country skiløb og cykling, hvad enten dette praktiseres udendørs eller indendørs i maskiner.

Med denne vægtvest anskaffer du dig selv den optimale frihed til at bevæge dig med en ensartet fordeling af vægten på hele din overkrop.

Den praktiske vest er særdeles god, når det kommer til ventilation af kroppens ryg og brystregioner.

Fra fabrikanten gøres der opmærksom på, at vesten ikke er en vægtvest til professionelt brug i forbindelse med f.eks. fysioterapi.

Vesten leveres ”one size” med en let lukkemekanisme foran, og den er fremstillet i neopren og nylonmaterialer.

 

Til Butik

 

Hvad er fordelene ved at bruge en vægtvest?

Uanset om dit mål med investere i sådan en vægtvest er at øge intensiteten, når du træner eller motionerer, eller om dit mål er at skabe et afledende feedback for hyperaktive unge med angstlidelser, så er det muligt at finde en god vest med det samme. Og du vil selvfølgeligt på den måde skabe bedre resultater end vores før omtalte ”Jens Vejmand” med den stenfyldte Fjällräv på ryggen.

Vægtveste anvendes i forbindelse med alle former for træning og fitness samt i forbindelse med genoptræning og sygdomsforebyggelse.

Mulighederne er legio, og de spænder over alt fra udvikling af hastighed til forebyggelse af osteoporose. Mange diabetespatienter kan blive helt medicinfrie, hvis de sørger for en god daglig træning, der forstærkes ved brugen af en vægtvest.

Alt dette kan tilskrives, at vægtvestene skaber en yderligere modstand i forhold til kroppens ubelastede bevægelser, uden at det har en negativ indvirkning på kroppens funktioner og kroppens holdning.

Her kan du se lidt mere om vægtvestens muligheder og begrænsninger

Hvad er en vægtvest?

Vægtvestene er designet til at passe til en række forskellige kropstyper og -størrelser; med holdbare rum tilføjer og justerer de vægtniveauer, der passer til forskellige behov.

En vægtvest er et fitnessværktøj. I al sin enkelthed er det simpelthen en vest, der er lavet af tungt materiale, der har små lommer rundt om sig, så du kan tilføje små poser, små stålstænger eller andre små vægte.

Dens generelle formål er at bruge vægtvesten til at tilføje ekstra vægt til kropsvægten under træningen med henblik på at øge hastigheden og smidigheden og med henblik på at gå, løbe eller køre hurtigere og længere.

Der er snart ikke den form for træning hvor man ikke med fordel kan anvende en vægtvest.

Det drejer sig f.eks. om:

 • Løbetræning, crossfit og cross country skiløb
 • Klatreøvelser i reb
 • Armbøjninger
 • Mavebøjninger
 • Hoppeøvelser
 • Cykling
 • Vægttræning
 • Træning ved brug af træningsmaskiner (Løbebånd etc.)

Vægtvesten er dog stadig mest anvendt ved løb eller crossfit. Du kan læse om udstrækning før og efter løb her.

At bruge en vægtvest er ikke kun forbeholdt sportsudøvere. Du kan altid bruge en vægtvest på daglig basis, når det alene handler om motion.

Bærer du en vægtvest under de daglige aktiviteter indebærer det, at den metaboliske frekvens, bedre kendt som forbrændingen af kalorier, forøges.

Overvejer du at have vægtvesten på hele dagen, så se denne video først

Kardiovaskulær træning

Når vi taler om at øge sin udholdenhed, så man kan brænde flere kalorier af, er det centrale begreb den kardiovaskulære træning.

Styrketræning er et fornemt stykke værktøj hvis målet alene handler om at få en flot krop. Og sandt er det, at vægttræning yder lidt, men beklagelig nok ikke det hele.

Med en vel tilrettelagt vægttræning og en god sund kost får man en stærk og velformet krop, og man skaber også en vis udholdenhed, ligesom man forbrænder kalorier.

Det væsentlige er dog den kardiovaskulære træning, hvis man er interesseret i en afbalanceret fitness.

Denne træning besidder en del fordele som vægttræning ikke kan fremvise. Hertil kommer naturligvis forebyggelse af hjerte-kar sygdomme og diabetes samt som nævnt osteoporose.

Hjerte-kar sygdomme betegner samlet set infektioner, forstyrrelser og medfødte defekter, som inddrager hjertet og puls- og blodårerne. Årsagen til hjerte-kar sygdomme er åreforkalkning, der forstyrrer ens hjerterytme, leder til hjertefejl og til hjerteklapsygdomme.

Måske alt sammen ikke noget man tænker på som ung, men som ikke desto mindre er mest udtalt hos ældre mennesker, der har praktiseret, eller praktiserer alt for lidt, kardiovaskulær træning.

Aerob træning

Kardiovaskulær træning er det sportsfolk ofte kalder aerobic træning: Det er en træningsform rettet mod at øges musklernes udholdenhed.

Dette sker ved, at man forbedrer hjertet og lungernes evne til at fordele ilt ud til musklerne.

Kardiovaskulær træning kan også hjælpe til med at skabe og fastholde en sund vægt ved en optimal forbrænding af kalorier. Øvelser af denne type anvender de store muskler, ligesom pulsfrekvensen øges.

Den kardiovaskulære træning er vigtig på grund af kravet om en sund diæt. Ideelt set bør aerob træning foregå mindst tre gange ugentligt i mindst 30 minutter pr. gang.

Enkelte kardiovaskulære øvelser er hurtig gang, løb, svømning, cykling, aerob dans, og step maskiner. Praktiserer man mere end en form for kardiovaskulær træning, øges effektiviteten af øvelserne.

Kardiovaskulær træning i en nøddeskal

Alt i alt kan vi konkludere at:

 • Kardiovaskulær træning forøger pulsfrekvensen.
 • Step aerobic er en god måde for nybegyndere, der vil arbejde med en forbedret hjerte-aktivitet.
 • Kardiovaskulær træning forbedrer hjertets ydelse, hvilket resulterer i ene øget muskeludholdenhed.
 • Sjippetov kan være en god og morsom måde, der befordrer ens forbedrede kardiovaskulære sundhed.
 • Løb er en populær form for kardiovaskulær træning.
 • Mange benytter den kardiovaskulære træning til opretholde en sund kropsvægt.

Og her det da klart, at en øget belastning på kroppen på sin side vil gøre det hele endnu bedre.

Hvad fortæller forskningen os?

Enhver sportsatlet ved godt, at ​​vægttræning er en afgørende del af ens træning.

Hvis man effektivt vil tabe fedt og etablere en mager muskelmasse, er det nødvendigt med en kombination af kardiovaskulær træning og styrketræning.

Vægtvest forskning fortæller os, at idrætsudøveren kan opnå flere og bedre resultater af sin træning, når man bruger en vægtvest.

Dette ytrer sig ved de præstationsforbedringer, der følger af, at man bruger en vest i sin opvarmning før træningen eller før selve ens præstation i konkurrence med andre.

Den store forskel på de to træningsformer henholdsvist den kardiovaskulære træning og styrketræningen ligger gemt i den periode, hvor kalorierne forbrændes.

Mens der forbrændes kalorier under selve den kardiovaskulære træning i løbet af den tid en person udfører en øvelse, fortsætter kalorieforbrændingen i forbindelse med vægttræningen selv efter, at en person er ophørt med at træne.

Hovedforskellen mellem statisk strækning og dynamisk opvarmning er stigningen i kernekropstemperaturen, der gør musklerne varme og forbedrer det aktive bevægelsesområde.

Prøv at forestille dig at du gennemfører de samme kardiovaskulære øvelser, under den daglige rutine, med en ekstra tilføjet byrde på din krop.

Antag f.eks. at du tilføjer en vægtvest med 10 kg., hvilket selvfølgeligt vil foranledige, at du skal gennemføre din træning med 10 kg mere at flytte rundt på.

Dette vil øge intensiteten mht. din træning og effektiviteten af ​​samme, mens du brænder flere kalorier af på kortere tid. Som kalorier brændes af, taber du fedt, og du begynder i stedet at danne muskler.

Den øgede intensitet i træningen gør, at det kardiovaskulær system arbejder hårdere, styrker det og øger din råstyrke.

Alle disse ændringer, der kommer som følge af en kombination af kardiovaskulær træning og vægttræning forbedrer den samlede præstation (hastighed, udholdenhed osv.)

Forskning i Vægtveste – resultater

Forskning i vægtveste antyder, at anvendelsen øger musklernes udholdenhed og forsøgspersonernes styrke. Træningsresultaterne blev forbedret som følge af brugen af veste.

Forbedret styrke og udholdenhed

En analyse citeret i Journal of Applied Physiology undersøgte effekterne af at øge vægtbelastningen hos forsøgspersoner, der allerede havde demonstreret en stabil præstation under træningen.

Undersøgelsen af ​​vægtvesten blev foretaget 3 dage om ugen i 10 uger. Resultatet blev, at benenes styrke blev forøget med 30 %, og den kortsigtede udholdenhed under cykling og løb blev forøget med 11 % til 13 %.

Iltoptagelsen under løb med vægtvest

En anden undersøgelse, der blev udført af forsker Heikki Rusko, fandt at forbedringer opstod som følge af løb, hvor forsøgspersonen var iført en vægtvest.

Forsøget blev gennemført med tolv veltrænede atleter, der hver især blev udstyret med en vægtvest, der vejede 10 % af deres kropsvægt. Rusko fik atleterne iført vægtveste hele dagen, såvel som under mindst tre ud af otte ugentlige timer med løbetræning.

Efter fire uger var de resultater, hans forsøgspersoner oplevede negative; de havde brug for mere ilt for at kunne løbe i et givet tempo. Han bad sine forsøgspersoner at tage vægtvestene af og genoptage den normale træning.

To uger senere testede han igen vestene, og denne gang fandt han en øget udholdenhed, løb i sprint steg med 25 %, og løb på trapper blev forøget med 3 %.

Træning på løbebånd med vægtvest

En analyse citeret i Medical Science Sports Exercise så på virkningerne af vægtveste anvendt af brugere i gang på et løbebånd.

Forsøget omfattede ti forsøgspersoner, alle i samme alder, på løbebånd med fire forskellige belastninger fra vægtvestene (0, 10, 15 og 20 % ​​af kropsmassen).

Undersøgelsen af ​​vægtvestene demonstrerede, at selv om vægtvestene ikke gav meget effekt hos personer, der gik langsommere, var der signifikante forskelle ved højere hastigheder.

Yderligere kunne man konkludere, at en lavere legemsvægtprocent i forhold til en højere legemsvægtprocent mht. vægtvesten ledte til meget forskellige resultater. Samlet kunne man konkludere, at brugen af ​​en vægtvest kan øge de metaboliske belastninger og træningens intensitet.

Opvarmning

Brugen af ​​træningsvest har også vist sig at være god under opvarmning. Brugen af dynamiske opvarmningsprocedurer stiger, når man ifører sig en vægtvest.

Der er få beviser på at anvendelsen af statisk strækning forbedrer ydeevnen. Træningsforskere har offentliggjort et par undersøgelser, der viser positive præstationsforbedringer ved at bruge vægtveste før træning og konkurrencer.

Opvarmning med vest øger udholdenheden

Forskning offentliggjort i Journal of Science and Medicine in Sport undersøgte effekten af ​​opvarmningsøvelser, rettet mod at øge udholdenheden ved hjælp af en vægtvest.

Elite distanceløbere bar en vægtvest, svarende til 20 % af deres kropsvægt, under den del af d​​en almindeligt anvendte opvarmning, der er kendt som hurtig gang. Skridtene afkortes under hurtigt løb.

Når man så på hastigheden før og efter anvendelse af vægtveste, viste det sig, at der var en 2,9 % forbedring for de, der havde anvendt vægtvest under opvarmningen.

Målinger viste en moderat stigning i benenes stivhed og en stor forbedring mht. evnen til at økonomisere med kræfterne (6 %). Den kardiovaskulære effektivitet under løb viste også en mindre moderat forbedring.

Journal of Athletic Training publicerede en undersøgelse ledet af Avery Faigenbaum. Analysen var rettet mod forskellene i atletiske testresultater indenfor en gruppe bestående af gymnasiale atleter, der opvarmede med og uden brug af justerbare vægtveste.

Vesten blev justeret til 2 % af kropsvægten i en gruppe og 6 % i en anden gruppe.

Forfatterne konkluderede, at brugen af en 2 % justerbar vest førte til den mest effektive dynamiske opvarmning.

Deltagerne i undersøgelsen forbedrede opvarmningen med 12,5 %, når der var tale om en dynamisk opvarmning med en vægtvest sammenlignet med almindelig statisk strækning uden vest. De samme sportsudøveres præstation mht. hop på stedet steg med 13,5 %.

Vestens vægt

Man kan spørge til hvor tung en vægtvest skal være?

Mens størstedelen af ​​vægtede veste, der traditionelt er solgt til styrketræning, er meget tunge og omfangsrige, viser de fleste undersøgelser, at den atletiske præstation og hastigheden forbedres ved brug af en belastning på en 10 til 15 % af kropsvægten.

I Journal of Exercise Biology undersøgte man de akutte effekter af forskellige belastningsbetingelser ved brug af vægtvest på ydeevnen under løb.

Forskere undersøgte de akutte effekter af forskellige belastningsbetingelser på acceleration, maksimal hastighed og den endelige præstation af et 50 meters løb. Resultaterne antydede, at der var en god effekt af at anvende en 8 % til 15 % belastet vægtvest til hurtigt løb.

Vil du hellere lave din egen vægtvest, så kig med her

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken vægtvest er bedst i test?

Vi har i denne guide kigget nærmere på 6 af de mest populære vægtveste i Danmark. Vi har vurderet ud fra kvalitet, brugervenlighed, funktion og selvfølgelig pris. Ud fra disse parametre har vi kåret Kinetik VX1 vægtvest som vinder i vores vægtvest test.

Hvilken vægtvest er bedst til prisen?

Pris og kvalitet hænger selvfølgelig også sammen i fitnessverdenen. Vi har dog alligevel fundet frem til en vægtvest af god kvalitet, uden at den koster alverden. Den vægtvest vi har kåret til bedst til prisen er Abilica Weightvest Flexi.

Hvilken vægtvest skal jeg vælge?

Hvilken vægtvest du skal vælge afhænger helt af dine ambitioner. Er du ny i fitnessverdenen, så behøver du måske ikke købe den dyreste af den dyreste. Dog vil vi stadig anbefale dig at købe en vægtvest af god kvalitet. En god vægtvest holder længere og er mere behagelig at have på.

Hvad kan du bruge en vægtvest til?

Formålet med en vægtvest er at øge din kropsvægt midlertidigt. Derved gør du din træning mere udfordrende. Vægtveste bruges blandt andet til push-ups, pull-ups, dips, lunges og ved løbetræning.