Fup eller fakta om kosttilskud

Der er mange holdninger for eller imod kosttilskud i forbindelse med sport. Nogle mener, at det er helt unødvendigt, andre at det er en nødvendighed for at opnå de bedste resultater. Og så er der selvfølgelig alle de holdninger, der placerer sig et sted derimellem.

Det er nok ikke muligt at give en klar konklusion på debatten, for der argumenteres både med videnskabelige indlæg og med noget meget følelsesmæssigt.

Vitaminer og mineraler

Alle mennesker har brug for ekstra vitaminer og mineraler i perioder. Det gælder også for sportsudøvere. Et argument for, at man skal indtage flere, når man dyrker idræt, kan være det, at man har brug for flere, når man præsterer mere.

Det giver jo sådan set meget god mening. Ikke fordi vitaminer og mineraler er direkte fremmende for den sportslige præstation, men man kan godt komme i underskud af dem, når man forbrænder mere.

Nogle undersøgelser har på den anden side vist, at nogle stoffer kan være gavnlige i forbindelse med sport.

Det gælder for eksempel vitaminerne C, B og E, der er antioxidante og siges at kunne afhjælpe muskelømhed efter træning.

Ved menstruation bør nogle kvinder, der træner meget hårdt, indtage noget ekstra jern. Indtages der samtidig noget ekstra C-vitamin og B12, så optages jernet bedre i blodet.

Det siges også, at for eksempel mineralerne krom og selen kan styrke muskelopbygningen. Resultaterne af sådanne undersøgelser bør tages med et gran salt, for der findes også undersøgelser, der modbeviser resultaterne.

Så her gælder det om at bruge sin sunde fornuft. Hvis du som sportsudøver på et hvilket som helst niveau sørger for så vidt muligt at få dækket dit daglige behov for vitaminer og mineraler via din sunde kost, og måske også snupper en multitabs hver dag, så burde det ikke være nødvendigt at supplere med mere.

Med mindre du er elitesportsudøver, eller træner meget hårdt på anden vis, for så kan det i perioder være en god idé med et ekstra tilskud. Her bør du rådføre dig med andre ligesindede.

Vitaminer og mineraler er farlige, og man kan få bivirkninger ved at tage for mange. Mærk efter, hvordan din krop reagerer, hvis du tager et ekstra tilskud. Virker det godt, kan du roligt fortsætte. Gør det ingen forskel, så er der nok ingen grund til at fortsætte.

Du kan også tage et kig på kostråd der forbedrer udholdenheden

Fiskeolie

FiskeolieFiskeolie har mange gode egenskaber, og er et naturprodukt, som mange har god gavn af.

Disse omega-3 fedtsyrer har faktisk nogle dokumenterede gavnlige effekter i forhold til hjertesygdomme og leddegigt. De gør også noget godt for din hjerne og dine led. Derfor kan de fleste, og ikke kun idrætsudøvere have et godt udbytte af disse fiskeoliekapsler.

Foretrækker du at indtage naturligt forefindende omega-3 fiskeolie, så er det også muligt. Det findes naturligvis primært i fisk. Her er det følgende fisk, du skal spørge efter hos fiskehandleren: Makrel, ål, laks, stenbider og dens rogn, hellefisk, sild, sardin og regnbueørred.

Vær opmærksom på, at opdrættede fisk indeholder mindre omega-3 end de vildtlevende fisk.

I visseplanter findes et stof, som forkortes ALA (alfa-linolensyre), som har nogle af de egenskaber som fiskeolie. De optages dog ikke helt lige så godt som omega-3. Vil du gerne gå målrettet efter dem, så skal du finde: Hørfrø, valnød, rapsolie, grønkål, spinat og andre grønne bladgrøntsager.

Fiskeolie kan bidrage positivt på blandt andet følgende vigtige måder:

  • Det kan stabilisere hjerterytmen og dermed sænke risikoen for hjerterytmeforstyrrelser.
  • Det kan dæmpe en betændelsestilstand, modvirke åreforkalkning og dæmpe smerter.
  • Det kan udvide blodkarrene, så blodtrykket falder.
  • Det kan modvirke sammenklumpning af blodet og dermed sænke risikoen for at få en blodprop.

Der er også gode resultater i forhold til andre typer af sygdomme, og dets bivirkninger er minimale.

Dyrker du motion, så kan fiskeolie modvirke en lang række risici, der kan være forbundet med store og vedvarende fysiske udfoldelser.

Kosttilskud og resultater

Markedet for kosttilskud er enormt. Mange sportsfolk ser gerne disse produkter som en hurtig genvej til de gode resultater.

Kombinationen af denne trang til nemme og hurtige resultater og god profit betyder blandt andet, at der ikke rigtig er nogen valide undersøgelser af, om midlet rent faktisk virker.

Så længe, præparaterne ikke figurerer på dopinglisten, er de lovlige at producere og lovlige at indtage.

Der er ikke nogen reel kontrol med præparaterne, og effekten er ikke videnskabeligt bevist. Dygtige reklame- og marketingsfolk kan nemt virke overbevisende, og for nogen har de faktisk en effekt.

Derfor er effekterne af disse såkaldte præstationsfremmende produkter somme tider en trossag. Og for de personer, for hvem midlerne virker, er de jo fine – om det så er præparatet eller troen, eller en kombination, der har en effekt.

Nogle af disse uendeligt mange kosttilskud, der er i handlen, er produceret med nogle stoffer, som i sig selv kan være gavnlige for en bedre ydeevne.

Det drejer sig blandt andet om et præparat som kreatin, der har en målbar effekt på resultaterne. Men denne forbedrende effekt var på ganske få procenter og kun i forbindelse med hård styrketræning, intens træning og i sportsgrene hvor der kræves korte perioder med maksimal kraftanstrengelse som f.eks cykling, sprint eller lignende sportsgrene. På andre sportsgrene var det helt uden effekt.

Er man elitecykelrytter tæller selv brøkdele af sekunder. Og så kan kreatin sagtens være medvirkende til et flottere resultat, end hvis rytteren ikke havde indtaget det.

Det naturlige stof, koffein, har en dokumenteret, målbar effekt. Derfor figurerer det også på dopinglisten på den måde, at der er en øvre grænse for, hvor meget koffein, du må have i blodet. Det skal så ikke drikkes som et par kopper kaffe, inden du skal præstere, men indtages i pille- eller pulverform.

Stoffet bikarbonat, som vi kender som natron i bagværk, siges at have en præstationsfremmende effekt især, når det gælder udholdenhed.

Do eller don’t?

Det er svært at give et svar på, som alle kan bruge. Det må være op til den enkelte at afgøre.

I forhold til de stoffer, der er naturligt forekommende i madvarer, er der ingen bivirkninger forbundet. Bortset fra sådan noget som mængden. Du skal alligevel spise en hel del fisk for at være dækket ind i forhold til fiskeolie. Så kan det være nemmere og mere bekvemt bare at sluge nogle kapsler.

Det samme gælder for mængden af frugt og grønt kontra vitaminpiller. I forhold til de deciderede præstationsfremmende kosttilskud, kan nogen have en effekt, andre lover mere, end de kan holde.

Find ud af, hvad der virker for dig, og vær glad for det.

Vil du vide mere om kost og sundhed, så tag et kig her.