Rofolket siger, at roning er en herlig sport, og det er der flere grunde til. Uanset hvordan man dyrker roning, er det en sport, hvor man får rørt alle sine muskler.

Derfor er det heller ikke uden grund, at romaskinerne har vundet indpas rundt omkring i fitnesscentre og i private hjem.

Romaskinen benyttes til almindelig motion, men den benyttes også som et træningsredskab af elitekaproere i vintersæsonen, hvor roerne endnu ikke kan gå på vandet.

Roklubberne arrangerer her ro-fitness, så de vintertrætte roere kan komme tæt på ”the real thing” – ja nogle foretrækker endda romaskinen frem for at skulle give den hele armen ude på vandet.

OL-bronzevinder Anne Dsane Andersen, der startede i roklubben Ægir i Aalborg fortæller “I starten kunne jeg slet ikke lide at ro på vandet. Det var meget sjovere at ro i ergometret”.

Romaskiner i denne test

Ovenfor finder du en oversigt over mange anbefalede og testvindende romaskiner på det danske marked.

Alle disse maskiner kan erhverves hos danske forhandlere.

Dette skal du overveje før du vælger romaskine

Inden du vælger romaskine skal du overveje følgende:

1. Budget og anvendelse

Hvor ofte du vil anvende maskinen og dit budget skal hænge sammen. Vil du ro hver dag skal dit budget være højere, end hvis du vil anvende den et par gange om ugen.

Det handler om kvalitet og oplevelse. Jo oftere du vil ro, desto mere vigtigt er det at du får en god oplevelse på maskinen.

Generelt kan man sige at du får bedre kvalitet, når du vælgere en dyrere maskine, men der er dog også flere maskiner der giver mere værdi for pengene end andre. Det kan du læse om i denne guide.

2. Størrelse

Husk at måle op derhjemme, så du ved præcis hvor meget plads du har til en romaskine. De fleste maskiner kan klappes sammen eller stilles lodret, når de ikke er i brug.

Derfor er det ikke nødvendigt, at du har plads til altid at have maskinen stående fremme.

3. Hvilken modstandstype skal du vælge

Du kan vælge mellem 3 typer modstand, vand, luft eller magnetisk.

Generelt kan man notere sig, at vandmodstand giver den mest autentiske oplevelse, mens magnetisk næsten er lydløst. Luftmodstand fungere godt og giver også en naturtro oplevelse.

Før i tiden var det således, at de billigste maskiner var med magnetmodstand og de dyreste med vandmodstand. Sådan er det ikke nødvendigvis mere!

Der er flere modeller med magnetmodstand der fungere rigtig godt, og både giver en god oplevelse, samtidig med at kvaliteten er høj. Kig f.eks på den romaskine vi har udnævnt til bedst i test. Det er et skoleeksempel på, at de gamle tommelfingerregler ikke altid holder stik mere.

Fordelen ved at vælge en romaskine med magnetmodstand er, at de generelt er billigere, og hvis du vælger en hvor der er kræset for detaljerne, så får du en maskine i høj kvalitet der giver en god oplevelse.

Romaskiner til hjemmebrug

For Anne Dsane Andersen er der ikke tvivl om, at ergometertræning i en romaskine er en effektiv måde at konditionstræne på.

Romaskinen er endvidere et fortrinligt redskab, når det kommer til at opbygge styrke og frem for alt roteknik.

Andersen har, som andre roere, opdaget, at der her er tale om en træningsform, man kan supplere træningen på vandet med.

Der kan ikke herske tvivl om, at roning praktiseret efter det, man lærer i en roklub også kan danne grundlag for den personlige romaskine træning i hjemmet eller i fitnesscentret.

Hertil kommer naturligvis valget af den rette romaskine i forbindelse med indkøb af samme. Det er ikke ligegyldigt, hvilken maskine man køber, især ikke set i forhold til, hvor tæt man med maskinen kan komme på ”the real thing”.

Det er vigtigt at få dannet sig et godt overblik over, hvilke maskiner der er på markedet og hvem af dem, der passer bedst til lige præcis dig og dit behov.

Den rette roteknik fra selve vandsporten overført til romaskinen giver også den optimale træning.

inSPORTline inCondi RW600 (Bedst i test)

inSPORTline inCondi RW600 - Bedst i test

Vi starter med vores testvinder i denne guide, nemlig inSPORTline RW600, som vi vurdere værende den bedste romaskine til hjemmebrug på markedet lige nu.

Romaskinen fra inSPORTline bruges ikke kun af den almene træningsudøver, men også af profesionelle. Det skyldes at oplevelsen du får af at ro med denne maskine, ligger tæt op af den oplevelse du kan få, ved at ro på vandet.

inCondi RW600 bruger et magnetisk bremsesystem, som du kan indstille med 16 forskellige modstandsniveauer, hvilket giver dig mulighed for at øge eller mindske modstanden efter dit ønske.

Modstandsniveauerne styres nemt via den baggrundsbelyste LCD-skærm.

inCondi-Teknologi

Vi stiller i dag flere og flere krav til os selv, og vores træningsmaskiner. Et af de krav som går igen, er at din træningsmaskine skal kunne synkroniseres med din smartphone eller tablet.

Med denne romaskine har du mulighed for at benytte dig af dens inCondi-teknologi, som nemt kan synkroniseres med f.eks din mobil.

Det betyder at du via din mobile enhed har mulighed for at kontrollere maskinen, og samtidig kan du få et nemt overblik over alle træningsdata, og derved følge med i din udvikling.

Ud fra disse data kan du evaluere og skræddersy din træning fremadrettet, så du får det optimale ud af dine træningspas.

Romaskine med mange muligheder for optimering

Maskinen kommmer med 18 træningsprogrammer, hvor der bl.a er et virtuelt race mod computeren og et HRC program som, når du bruger det medfølgende pulsbælte, justerer modstanden for at holde dig i den rette pulszone. Det giver dig mulighed for en mere effektiv træning og fedtforbrænding.

Yderligere er der også et såkaldt “recovery”program, der giver et indblik i din form. Det bliver baseret på hvor hurtigt din puls vender tilbage til normal, efter din trænings-session.

Der er selvfølgelig også mulighed for at lave dine helt egne træningsprogrammer, som du kan justere til lige præcis dine behov og ønsker.

Uanset om du har planer om at benytte inSPORTline inCondi RW600 i dit eget hjem, eller i et træningscenter, så er den nem at have med at gøre. Du kan nemlig let flytte rundt på den, da der er monteret transporthjul under den.

Romaskinen vejer 45 kg, og har en maksimal brugervægt på 150 kg.

Eksperternes favorit

Vi er ikke de eneste der mener, at denne maskine er en af de bedste på markedet lige nu.

Hvis vi kigger på andre tests af samme model, så er nogle de ting der bliver nævnt gentagende gange, den høje kvalitet, de mange muligheder og den realistiske oplevelse som maskinen giver sin bruger.

F.eks har norske “Beste i test” kåret maskinen til den bedste romaskine i 2021 og skriver bl.a, at selvom det ikke er en billig maskine, så får man alligevel rigtig meget for sine penge, samt at den er langtidsholdbar.

Kigger vi på brugeranmeldelser, så er de også meget positive. F.eks skriver Elias på den norske side “Cdon” at byggekvaliteten er god, den yder stor modstand samtidig med at den er stille, og at rofølelsen er overraskende god.

Sammenlignet med andre og mange romaskiner, ser vi bl.a at denne maskine er tungere end de fleste, og at den i mange tilfælde har flere modstandsniveauer, samt flere og bedre træningsprogrammer.

Konklusionen er at den er en sikker vinder af vores “Bedst i test”.

Specifikationer

 • Vægt: 45 kg
 • Baggrundsbelyst LCD-display
 • 16 modstandsniveauer
 • 18 træningsprogrammer
 • Maks. brugervægt: 150 kg
 • Magnetisk modstand
 • Magnethjulsvægt: 4 kg
 • Foldbar
 • Dimensioner: 233 x 56,5 x 102 cm
 • Pulsbælte inkluderet
 • inCondi-teknologi
 • Transporthjul

 

Til Butik

 

Abilica WinRower 2.0 – romaskine (Bedst til prisen)

Abilica WinRower 2.0 (Bedst til prisen)Winroveren er udnævnt til at være den bedste til prisen i mange romaskine test.

Netfysioterapi har givet den titlen “bedst til prisen” i deres romaskine test. Det samme har BGH, Doc24, CSL og Testmagasinet udnævnt den til. Motion-online kalder den “bedste begynder romaskine”. Idegryden kalder den “Bedste køb til prisen”, og det er da også en rigtig billig maskine, hvor du stadig får meget for pengene.

Abilicaonline siger “Motionisten der skal i gang med at træne, Her anbefaler vi Abilica WinRower 2.0. En rigtig god romaskine, som har vundet flere tests”.

Alt i alt er det en maskine der giver rigtig god værdi for pengene.

Hvis du ikke ønsker en stor investering på omkring 10.000 kr. for en romaskine, som er prisen på nogle modeller, er winroweren et godt valg. Den ligger betydeligt under dette beløb.

Her får du en virkelig god maskine i høj kvalitet, samtidig med at du opnår en god fornemmelse af stabilitet.

Rullesædets skinner er fremstillet i aluminium, hvilket borger for en slidstærk maskine på samme tid med, at maskinvægten holdes nede på et minimum.

Modellen er baseret på magnetisk modstand, der indlysende adskiller sig fra luftmodstand. Alligevel kommer man tæt på ”the real thing” på vandet, så man opnår en fortrinlig oplevelse, samtidig med, at du selvfølgeligt kan indstille modstanden på forskellige niveauer.

Ekstra lang romaskine med mange funktioner

Denne Abilica romaskine er særdeles lang, hvilket gør, at den er fortrinlig til de høje personer.

På det praktiske plan udmærker den sig ved, at den er nem at den er nem at folde sammen, når den skal stilles væk efter endt træning.

Romaskinen leveres naturligvis med en computer, hvor du finder 12 programmer og egen race-funktion.

Displayet er ikke stort, men det viser både tilbagelagt distance, kalorieforbrug, tid, niveau samt kadencen (antallet af rotag). Det er på samme tid muligt at tilslutte et ukodet pulsbælte, hvis du ønsker fuldt tilsyn med den intensitet roningen gennemføres med.

Alt i alt er dette et utrolig godt romaskine tilbud, og derfor vinder den også vores “Bedst til prisen”, i vores romaskine test.

Specifikationer

 • Antal træningsprogrammer: 12 stk.
 • Maks. brugervægt: 130 kg
 • Personhøjde: 198 cm
 • Magnetisk modstand
 • Display: type: Monokrom LCD
 • Glidelængde: 74 cm
 • Lydniveau: ca. 51 dB
 • Mål (LxBxH): 231x46x46 cm
 • Vægt: 33 kg
 • Foldbar: Ja
 • Pulsbælte: Ja
 • Antal modstandsniveauer: 16 stk.
 • Transporthjul
 • Garanti: 2 år

 

Til Butik

 

Apollo Plus romaskine (Bedste ro oplevelse)

Apollo Plus (Bedste ro oplevelse)Apollo Plus er for mange det foretrukne valg til hjemme-fitnessen.

Denne romaskine med vand fra Apollo er fremstillet i høj kvalitet med håndlakeret amerikansk ask og en stålramme, der udmærker sig ved sin styrke og integritet.

Med denne maskine får du både en smuk form og en højt ydende maskinel funktion.

Den bedste ro oplevelse

Uanset dine mål for træningen, vil du sætte pris på den realistiske Apollo Plus. Her kommer du tæt på, hvordan det føles at ro på vandet. Den giver dig uden sammenligning den bedste oplevelse.

Den patenterede variable ”Fluid Resistance” teknologi gør det muligt for dig at flytte fra de hyper lette belastninger til det tryk, roeren udsættes for under en olympiade.

Det hele justeres ved hjælp af en urskive. Der er ingen døde punkter her – oplev sammenhængen mellem den simulerede vandmodstand og åretaget, når det gennemføres.

Der er ingen tvivl om, at med denne romaskine med vand, kommer du så tæt på en rigtig ro oplevelse som muligt. Det er en fantastisk følelse.

Tilslut din computer til romaskinen

Med Apollo Plus vand romaskine er der mulighed for at tilkoble en computer via et USB-stik, der er placeret forrest på maskinen.

Det giver dig også samtidig mulighed for, at bruge programmet NetAthlon 2 XF Rowers.

Når du har downloadet dette program, så kan du, i et 3D miljø, ro mod andre som er koblet på siden, eller du kan bare nyde den smukke natur samt den beroligende lyd af vandet, og ro helt for dig selv.

Maskinen tager sig godt ud, uanset hvilket rum du vælger at have den i og den fylder stort set intet, når den ikke er i brug. Hvor andre maskiner er sammenklappelige, kan denne maskine blot stilles lodret op ad væggen.

Inkluderet i købet får du 4 klortabletter til vandet. Producenten anbefaler dig at skifte vand og klortablet ca. hvert halve år.

Dette er en professionel romaskine der både kan bruges i hjemmet, klubben og fitness centeret.

Specifikationer

 • Vægt: 50 kg
 • Vægt ekskl. vand: 33 kg
 • Vandmodstand
 • 4 modstandsniveauer
 • L x B x H: 213x55x54 cm
 • L x B x H (sammenslået): 54x55x213 cm
 • Maks personvægt: 150 kg
 • Transporthjul

 

Til Butik

 

Hop Sport HS-150WR romaskine (Bedste pris på romaskine med vand)

Hop Sport HS-150WR (Bedste pris på maskine med vand)Romaskiner som er vanddrevet er uden tvivl dem som giver den bedste rooplevelse. Desværre er det også den type maskine som ofte er de dyreste.

Vores test af denne romaskine med vand peger dog på at dette er en funktionel maskine med vandmodstand, som ikke er i den helt dyre ende, og alligevel stadig giver en god oplevelse.

Vandsystemet drives ved hjælp af en maunel pumpe der sikrer en jævn drift, så oplevelsen bliver autentisk.

Hop Sport HS 150WR leveres med et pulsbælte, så du nemt kan danne dig et overblik over din træning, og følge med i din personlige udvikling.

Maskinen er yderst robust konstrueret, og den har en maksimal brugervægt på hele 150 kg. Maskinen hjælper dig både, hvis du træner grundet ønske om et vægttab, og/eller hvis du ønsker at styrke dine mange muskelgrupper, specielt ryg-, skuldre- og benmuskulaturen.

Vanddrevet modstandssystem

Med romaskinens vanddrevet modstandssystem kontrollere du selv hvor meget modstand du vil have, ved at dosere den passende mængde vand i beholderen. Mere vand giver højere modstand. Du kan justere mellem niveauer med den medfølgende pumpe.

Vandbeholderen der sidder på denne model, har en kapacitet på 18 liter.

Du kan let følge med i din træning på computerens skærm, som sidder i midten foran. Skærmen giver dig mulighed for at holde øje med de vigiste træningsparametre, såsom tid, rotag, distance mm.

Udover computerens skærm, så er der også en holder, som du kan sætte din telefon eller tablet i.

Alt i alt, er dette en god romaskine med vand, som du får til en utrolig fornuftig pris.

Specifikationer

 • Vægt: 35 kg
 • Vandmodstand
 • Dimensioner: L x B x H: 110x55x77 cm
 • Justerbar skærmvinkel
 • Transporthjul
 • Foldbar
 • Maks personvægt: 150 kg

 

Til Butik

 

Concept2 Model D PM5 Romaskine (Bedste PRO valg)

Concept2 Model D PM5På grund af sin pålidelige ydeevne hører Concept 2 romaskine til blandt de bedst sælgende i verden.

Tilpasset konkurrerende romaskiner leverer Model D PM5 den bedste standard, når det kommer til indendørs træning.

Concept 2 romaskine leveres med den nye indbyggede computer PM5. Den har trådløs tilkobling af pulsbælte (medfølger IKKE).

Den er selvgenererende, hvilket indebærer, at den frembringer sin egen strøm med eget indbygget batteri, der lades op under brug.

På den måde skal du aldrig have besværet med ledninger. Du kan placere maskinen frit, i et tæt pakket fitnessrum eller derhjemme.

Yderligere kan PM5 linkes til andre PM5 enheder – trådløst eller ved hjælp af kabel. Denne funktion anvendes til at konkurrere med andre roere. Modstandere (n) følges på hver sin skærm, og der kan spilles forskellige spil f.eks. hvem der først kommer til de fem km.

ANT+ teknologien i PM5 tillader at ajourføre enheden gratis i takt med, at der udvikles nye spil og funktioner. Dette er også noget unikt for PM5 enheden, og det får computerens levetid til at være livslang, ligesom selve romaskinen er det.

Computeren er blevet udviklet til det bedre på flere måder; bl.a. er displayet blevet tydeligere samt mere driftssikker. Og som en lille ekstra feature, er der også spil du kan bruge mens du alligevel er på “vandet”, som f.eks et fiskespil eller et dartspil.

Professionel romaskine

Den er uforlignelig på det kardiovaskulære felt, og den vil med sikkerhed forbedre dit fitnessniveau og din fysik.

For en brøkdel af omkostningerne ved andet fitnessudstyr til hjemmet eller det et årligt medlemskab koster i et fitnesscenter, kan du opnå den luksus, det er at træne i dit eget hjem.

Her er der virkeligt kælet for det praktiske design. Model D er effektivt konstrueret med en lang levetid.

Erhverver du dig en Model D, får du den samme maskine, som den der bruges af olympiske og elite-kaproere, når de træner. Hvis du leder efter det solide træningsudstyr til en stor værdi, er Model D det perfekte valg.

Maskinen kan let foldes sammen, så den fylder: 63,5 x 83,8 x 137cm med en vægt på kun 29,5kg.

Specifikationer

 • Bremsesystem: Luft
 • Justering af modstand: Manuel
 • Computer: Avanceret PM5 computer, som har ekstremt mange muligheder. Du kan også sammenkoble flere forskellige romaskiner, så i kan konkurrere imod hinanden
 • Træningsprogrammer: Ja
 • Modstandsniveauer: 10
 • Watt funktion: Ja
 • Brugerprofiler: Ja
 • Pulsmåling (medfølger ikke)
 • Bluetooth (Tilslutning af tablet & smartphone): Nej
 • Sædehøjde: 35 cm
 • L x B x H: 240 x 61 x 90 cm
 • Foldbar: Ja
 • L x B x H – Sammenfoldet: 90 x 72 x 135 cm
 • Vægt 26 kg
 • Transporthjul
 • Maks. brugervægt 225 kg

 

Til Butik

 

Masterfit TP900 romaskine

Masterfit TP900

Denne maskine udmærker sig ved sin kraftige og stabile konstruktion og et luftbaseret modstandssystem, der simulerer modstanden på vandet.

Romaskinen er særdeles slidstærk, og den tåler en del brug, hvorfor den ofte betragtes som det ideelle til virksomhedens motionsrum, eller dig der vil have det bedste derhjemme.

De 9 modstandsniveauer giver dig mulighed for at tilpasse din træning til lige præcis det, der passer til din styrke og udholdenhed. Maskinen giver dig et udfordrende træningspres, og kvaliteten kan mærkes i hvert eneste rotag.

Kædetrækket yder et jævnt og atletisk træk.

Testvindende og stabil romaskine

Masterfit TP900 har bl.a vundet BGH’s romaskine test, hvor den har fået titlen “Ekspertens anbefaling”. Og hos Motion-online, som også er et online branchemagasin, har den fået titlen “Brugernes favorit”.

Hvis vi går på yderligere opdagelse, så kan vi konstatere at der er flere, der har netop denne maskine som deres favorit. F.eks Testmagasinet hvor den er udnævnt til “Bedst i test” og hos importøren af maskinen har den fået mærkatet “Pro”.

Der er altså ingen tvivl om, at denne maskine virkelig er i høj kvalitet og at den giver en rigtig god oplevelse.

Smart og funktionel

Det er muligt at skille romaskinen ad på midten, så den kan opbevares på en nem og praktisk måde.

Hertil kommer, at computeren på Masterfit TP900 maskinen giver sin bruger den mulighed, at man kan organisere sin træning i intervaller med forskelligt pres på din muskulatur.

Du kan vælge mellem, hvor langt du vil ro, det ønskede kalorieforbrug, tiden eller som sagt intervaltræningen. Computeren beregner desuden watt under din træning.

Du kan placere din smartphone øverst på computeren, hvis det er underholdning, du ønsker dig under træningen.

Underlagsmåtte kan være en god ide at supplere med.

Specifikationer

 • Længde x bredde x højde: 240 x 62 x 90 cm
 • Modstandsniveauer: 9 stk.
 • Vægt: 40 kg
 • Maks personvægt: 150 kg

 

Til Butik

 

Odin R5 Romaskine

Odin R5 testHer får du et godt romaskine tilbud, hvis du er på udkig efter en af de billiste maskiner på markedet.

Denne maskine fra Odin er både praktisk og lille.

Maskinen vejer kun 15 kg. Derfor kan du også nemt flytte rundt på den, hvis du ønsker at benytte den et andet sted, pakke den væk eller blot for at gøre rent.

Der er desuden også monteret 6 kraftige hjul, som gør det endnu nemmere for dig at flytte rundt på den alene.

Den har et digitalt display, der viser dig tid, antal åretag pr/min, total antal åretag, samt kalorieforbrænding.

Maskinen har et bredt og behageligt sæde, samt solide og holdbare skinner, hvilket giver en følelse af stabilitet og holdbarhed.

Simpel romaskine

Det er en simpel maskine, hvilket også betyder at den er nem at samle alene. Mange romaskiner kræver enten en god portion tålmodighed eller hjælp fra en ven eller partner.

Den har en størrelse på 174x38x54 cm.

Selvom maskinen er let, så er konstruktionen stærk og holdbar, og den kan holde til en personvægt på 130 kg.

Det digitale display er desuden meget simpelt og overskueligt.

Romaskiner er et godt motionsredskab og denne model fra Odin kan det basale du har behov for.

Derudover er det også en af de billige romaskiner på markedet, derfor har vi også valgt at give den en plads i denne guide. Hvis du vil købe romaskinen, kan du se prisen ved at klikke på linket nedenfor.

Det er selvfølgelig ikke uden grund, at den er billigere end de fleste andre modeller. F.eks er der sparet på bremsesystemet, som her fungere med elastisk modstand. Det er billigere at producere, men det giver heller ikke den samme følelse af roning under brug.

En anden ting der er sparet på, er de mange træningsprogrammer som de fleste maskiner leveres med. Der er ingen programmer i denne model. Kan du leve med disse funktioner eller mangel på samme, så får du faktisk en fornuftig og stabil maskine til en god pris.

Hvis du vil købe romaskinen, kan du se prisen ved at klikke på linket nedenfor.

Specifikationer

 • Elastisk modstand
 • Justering af modstand: Manuel
 • Computer: Tid, scan, antal åretag pr. minut, total antal åretag samt kalorier
 • Træningsprogrammer: 0 stk
 • Watt funktion: Nej
 • Brugerprofiler: Nej
 • Bluetooth (Tilslutning af tablet & smartphone): Nej
 • Dimensioner: 174 x 38 x 54 cm
 • Foldbar: ja
 • Maks. brugervægt: 130 kg

 

Til Butik

 

Romaskiner og vægttab

Roning forbedrer din kardiovaskulære fitness på samme tid med, at du udvikler din muskulatur. Roning betragtes derfor af mange som den rette vej mod et sundt vægttab.

Skal du af med det overskydende fedt, er regelmæssig træning på en romaskine et godt værktøj til, at hjælpe dig med at komme af med de overflødige kilo.

Sammenligninger af romaskiner og motionscykler antyder, at romaskinen er en bedre forbrænder af kalorier end cyklen er det.

Her er det dog vigtigt at bemærke, at den stationære cykel ikke belaster alle leddene, fordi den kun omfatter underkroppen. For de der har problemer med overkroppen, er cyklen derfor det bedste, men for de fleste andre er romaskinen det bedste valg m.h.t. kalorieforbrænding. Det er en god og alsidig træningsmetode.

Hvis du gerne vil have bevægelse i både over- og underkrop, men er i tvivl om hvilken træningsmaskine du skal vælge, kan du læse vores guide til den bedste crosstrainer lige her.

Romaskinen er den intense træning af hele kroppen. Roning indebærer forbrænding af en anselig mængde kalorier, som ikke alene foregår under den aktuelle aktivitet, men også i en periode efter, at man er ophørt med at ro. Det er en meget effektiv metode til at komme i form.

Dette kaldes “efterbrændingseffekten“. Din krop har arbejdet så hårdt, at det er nødvendigt at fortsætte med at forbrænde kalorier og fedt, selv når du ikke ror. Det videnskabelige udtryk for dette er ”Excess Post-exercise Oxygen Consumption”, eller EPOC.

Modstandstyper

Som nævnt tidligere, findes der 3 forskellige typer af modstande til romaskiner, vand, luft og magnet. Dit valg af modstandstype skal afhænge af dit formål med maskinen.

Går du efter den mest naturtro oplevelse, så skal du vælge en maskine med vandmodstand. Vil du ro for at komme i bedre form, så kan en maskine med luft- eller magnetmodstand være det rette valg for dig.

Generalt føles luftmodstand mere som at ro på vandet, sammenlignet med magnetmodstand. Der er dog få undtagelser, hvor maskiner med det magnetiske system er på samme niveau, eller bedre, end maskiner med luftmodstand, som f.eks vores vinder af denne test af romaskiner.

Romaskiner med vand

Romaskiner med vandmodstand er bredt anerkendt som dem, der giver den mest autentiske oplevelse. De er dog generelt også på et lidt højere prisniveau, med få undtagelser.

Disse maskiner er udstyret med beholder til vand, hvor der er et svinghjul inden i. Når du trækker i dine “årer” så kører svinghjulet rundt i vandet. Dermed vil det føles som at det er vand du ror i.

Vandmodstanden kan reguleres ved at hælde mere vand i beholderen.

Luftmodstand

Maskiner med luftmodstand bruger luften til at regulere dit modstandsniveau.

Forrest på maskinen er der monteret en rund boks med et “flywheel” monteret inden i. Dette hjul har vinger og drejer rundt når du bruger maskinen.

Desto hurtigere du ror, jo mere luft skal hjulet flytte og dermed får du mere modstand.

Du kan yderligere justere modstanden ved, at lukke mere luft ind i systemet.

Magnetmodstand

Romaskiner med magnetmodstand fungere ved hjælp af elektromagnetisme.

Magneten sidder ved siden svinghjulet, og modtanden justeres når magneten enten kommer tættere på eller længere fra svinghjulet. Jo tættere magneten er på hjulet, desto mere modstand får du.

Magnetmodstand udmærker sig ved at være meget lydsvagt, og generelt billigere end de 2 andre modstandstyper.

Rosport

Når roning er blevet en populær sport, skyldes det ikke mindst, at sporten kan dyrkes på mange måder.

Alle har de det tilfælles, at det indebærer masser af god og alsidig træning af mange muskler og kondition, ligesom det selvfølgeligt, dyrket udendørs, indebærer masser frisk luft, sol og sommer samt uforglemmelige oplevelser sammen med rokammeraterne.

Indenfor roningen findes der flere forskellige bådtyper, der alle i princippet ligger bag ideen bag romaskiner.

At man får den maksimale motion, skyldes at man sidder på et rullesæde, der forlænger ens rotag væsentligt.

Traditionelle robåde har et fast sæde, hvor man sidder som på en bænk eller taburet, uden at kunne bevæge sig. Rullesædet i bådene og i romaskinerne sikrer, at man kan bruge de store muskelgrupper.

Roning kan dyrkes som almindelig motion, langtur eller kaproning. Man kan komme i klubberne hver aften året rundt; ofte organiserer klubberne under Dansk Forening for Rosport sig uden faste tider. Man tager simpelthen i roklubben lige så tit, man måtte ønske det.

Motionsroning

Motionsroning dyrkes om aftenen, men for de morgenfriske er der næppe noget skønnere end at stå op ”før fanden får sko” på. Om morgenen er farvandene ofte særligt rolige, og der er næppe noget mere berigende end at starte dagen med en frisk tur på vandet.

Konebåd

Motionsroning dyrkes i inriggere – blandt rofolket ofte benævnt ”konebåde” – og denne bådtype er særdeles sødygtig. Den er bygget efter samme principper, som vikingeskibene i sin tid var det.

At den hedder inrigger, har at gøre med at åregangen (åretolden) sidder på skibssiden, mens outriggere har et stativ fastspændt på bådens sider som åretolden ligger i.

Man ror i fire- eller to åres inriggere med en styrmand, der er uddannet i dels styringen dels også søsportens regler og afmærkninger.

Langtur

Inriggeren har bagagerum, så man kan stuve telt, soveposer og andet udstyre med i. Så er man klar til at tage på weekendtur eller på ferie i inriggeren sammen med rokammeraterne.

Man ror her længere end indenfor de normale havnegrænser, klubberne sætter for hvor langt man må ro på en enkelt tur.

Mange sværger til denne form for ferie, hvor nogle af mere eksotiske ture går ned ad europæiske floder eller rundt i den svenske skærgård.

En anden træningsmaskine du kan bruge til effektiv helkropstræning er en fitness multistation. En multistation er dog hovedsagelig til at øge din styrke. Du kan se vores guide til de bedste fitness multistationer her.

Kaproning

Kaproning foregår i outriggere som er en bådtype, hvor åretolden er placeret uden for båden ved hjælp af et stativ også kendt som en rig.

De outriggede både er mestendels bygget til kaproning, men de kan også anvendes til motionsroning.

De er slanke og kravelbyggede (rundt buede), og de kræver at man har en god balancesans.

Kaproning i outrigger

En mellemting mellem inriggere og outriggere er de såkaldte gigbåde, der i størrelse ligger tæt på inriggeren, mens det outriggede princip bibeholdes.

At ro i en outrigget båd kræver mere end blot råstyrke. Her kræves det også, at man mestrer roteknikken og som sagt formår at holde balancen i båden.

Båden er nemlig meget mindre end inriggeren; den er så smal, at man kun lige kan sidde på rullesædet, der forlænger ens rotag.

Outriggere med to årer per person kaldes scullere. Dette er det maksimale m.h.t. brug af de fleste vigtige muskelgrupper. Scullere er enten singlesculleren (1x), dobbeltsculleren (2x) og dobbeltfireren (4x), hvor tallene i parentes angiver antallet af roere i båden.

Outriggere med én åre per person betegnes toer, firer eller otter. Toere og firere er enten med eller uden styrmand, mens ottere altid er med styrmand. Ottere kan opnå en meget høj fart, og det er derfor nødvendig med en styring af båden,

Fartøjer uden styrmand styres ved hjælp af et fodror, som den roer, der sidder nærmest stævnen, betjener.

Roteknik

Roning kan inddeles i faser beskrevet hver for sig. Dette tjener dog kun pædagogiske formål. For korrekt roning og teknik er en sammenkædning af disse ensartede rytmiske bevægelser, der tilsammen bliver til et rotag.

Det er en populær misforståelse, når man tror, at roning, ganske som en i traditionel robåd med fast sæde, alene er armkræfter. Intet kunne være mere forkert! Det kræver nemlig den rette teknik.

Som sagt har man hjælp til at gennemføre rotaget pga. rullesædet, som ved hjælp af små hjul eller lignende kører frem og tilbage i to skinner. Rullesædet forlænger rotaget, og det giver dig i stedet mulighed for at bruge kroppens store og mange muskler i lår og ryg.

Romaskinen er bygget op omkring det samme princip som robådene, der pløjer igennem de danske farvande.

Her kan du se en video om teknik

Rotaget

Roningen er sammensat af to bevægelser. For det første er der rotaget, der gennemføres, når du kører tilbage på rullesædet.

Dernæst er der fremkørslen på sædet. Tempoet for frem- og tilbagekørslen varierer, fordi fremkørslen udført korrekt skal tage cirka dobbelt så lang tid som selve rotaget.

Under roningen er armene er strakt i lang tid, og det er benene fremfor armene, der leverer muskelkraften, der bevæger dig bagud.

Først når årens håndtag eller skaft når op til knæene, skal du begynde at trække åren ind til kroppen. Først her får du brug for armmusklerne. Det er vigtigt at du koordinerer arme og ben, så benene er fuldt udstrakte, når dine hænder når ind til kroppen.

Man skal ikke røre kroppen med åren. På vandet kan det let føre til ”at man sidder fast” – man ”stanger en ugle”, som det hedder i rosproget.

Rekapituleret skabes den flydende rytme ved, at man kører frem på sædet og smækker åren i vandet. Man skal ikke gennemføre denne bevægelse for langsom eller for svagt, der skal være tale om et smæk efterfulgt af en glidende bevægelse under tilbagekørslen.

Det kræver lidt træning før du har den helt rigtige teknik.

Du kan se rotag i slow motion her

Rotagets faser

Du begynder med at sidde med bøjede ben og sædet er placeret lige under dig. Dine skuldre er placeret en anelse foran dine hofter og kroppen er i kontakt med lårene. Dine arme er strakte.

Rotaget påbegyndes med strakte arme og en strakt ryg. Den første del af rotaget foregår med strakte arme. Du går nu videre med at strække dine ben på samme tid med, at du åbner op og anvender kroppen aktivt ved at starte på at læne overkroppen bagud.

rotag

Herefter strækkes benene på samme tid med, at håndtag eller skaft går forbi dine knæ og ind under brystkassen.

Afslutningen af rotaget indebærer en hurtig bevægelse væk fra mellemgulvet, uden at du nogensinde rører mellemgulvet med åren(e).

Røvroning

At der findes roere, der ikke gennemfører taget korrekt er en lige så gammel historie som selve rosporten er det.

Man taler om ”røvroning” eller i den mere morsomme udlægning ”persisk hav røvroning”. Her får roeren netop ikke udnyttet de store lårmuskler optimalt, fordi han eller hun skyder sædet tilbage før, man er begynder at trække i åren.

Nogle kommer aldrig helt over det, fordi de har rigeligt med styrke til at lade overkroppen gøre arbejdet, men det er ikke optimalt, netop fordi de største og mest eksplosive muskler er i lårene.

Skyder man sædet tilbage, før taget påbegyndes er det imidlertid tydeligt at se, at man ikke får udnyttet de bedste muskler, man har. Det er vigtigt for optimal træning, at man benytter sig af den korrekte teknik.

Rospinning

Romaskiner har den fordel, at man kan dyrke roning hele året rundt. Maskinerne kan fingere roningen ved hjælp af magnetisk modstand eller lufttryk.

At ro i maskine er tæt på ”the real thing” uden dog helt nogensinde, at være det samme som at være på vandet. Romaskinerne giver ikke den enkelte mulighed for at nyde samarbejdet i en båd (bortset fra singlesculleren).

Romaskiner kan dog sættes sammen på en såkaldt “slide”, så man kan have op til otte maskiner, hvor der roes i takt. Og vælger du den bedste romaskine til hjemmebrug, er du godt på vej til at få følelsen af at være på vandet.

Roning på ergometer danner basis for rospinning, hvor roning i hold udføres i takt til musik. Der er ligefrem opstået et socialt miljø omkring rospinning.

Vil du hellere spinne på en cykel? Læs vores guide til den bedste spinningcykel her.

Danske Studenters Roklub skriver i den forbindelse om ”Rowcial” – en kombination af ordene ”row spinning” og ”social”. Medlemmer af roklubber både træner sammen til sjove programmer med inspirerende musik, og de arrangerer så efterfølgende en hyggelig ”komsammen” med en øl i saunaen og fællesspisning.

Rowcial som socialt samvær betragtes som den bedste måde at holde gang i aktiviteterne på i løbet af vinterhalvåret.

Rospinning involverer en instruktør, der guider deltagerne gennem et træningsprogram i takt til musikken. Det er en god og effektiv helkropstræning på underholdende vis.

Vi har fundet denne video med vejledning til køb af romaskine

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken romaskine er bedst?

Vi har i denne guide valgt at kåre inSPORTline inCondi RW600 som værende “Bedst i test”. Det har vi gjort ud fra parametre, såsom rooplevelse, kvalitet, sikkerhed samt funktioner.

Hvilken romaskine er bedst til prisen?

Vi har i samme guide også kigget på den mest budgetvenlige maskine. Her har vi kåret Abilica WinRower 2.0, som værende den model der er “Bedst til prisen”.

Hvordan får jeg den mest autentiske rooplevelse?

Hvis du gerne vil have den maskine der minder mest om at ro på vandet, så skal du gå efter en model der bruger vandmodstand. Det giver nemlig den mest naturlige følelse. Det er også typisk den type maskine professionelle bruger uden for sæson.

Hvilke muskler træner jeg med en romaskine?

Du træner meget mere end blot arme og ben. Det er faktisk en maskine som træner tæt på hele din krop. Du får udover arme og ben, også trænet baller, ryg og mave, altså alle de store muskelgrupper. Desuden hjælper den dig også med at få bedre kondition. Det er utrolig effektiv træning.

Tidligere artikelCrosstrainer guide – Derfor skal du vælge en crosstrainer
Næste artikelMotionscykel test – De bedste motionscykler til de rette priser