Pilates er en træningsform, der har virkelig mange år på bagen. Ikke desto mindre er den stadig meget populær, og mange giver udtryk for slet ikke at kunne undvære disse særlige øvelser.
Indholdsfortegnelse
Historien om Pilates
Træningsformen er udviklet af tyskeren Joseph Pilates allerede i 1920’erne. Hans motivation for at udvikle metoden lå i hans egen situation, han var nemlig meget svag og led af engelsk syge, astma og gigtfeber som barn.
Han overvandt disse sygdomme ved, at træne efter sine egne træningsprincipper. Han videreudviklede træningsmetoden og ville gerne give dem videre til andre.
Han rejste til U.S.A. og blev ansat til at træne balletdansere på New York City Ballet i Pilates, som var en perfekt træning for balletdansere.
Han fik undervist mange instruktører, og der åbnede Pilates Studios omkring 1970’erne flere steder i U.S.A. og i Europa. Årsagen til, at succesen blev så stor ligger nok primært i, at øvelserne virker.
Hvad er Pilates?
Overordnet, så bunder principperne i pilatesøvelserne i en bestræbelse efter at skabe harmoni og balance i kroppen som helhed.
Det trænes ved at have fokus på en øget kropsbevidsthed. Der arbejdes med kropsholdning og vejrtrækning, hvilket er af stor betydning i forhold til målet om harmoni.
Ud fra sine egne skavanker i barndommen, som Pilates overvandt ved hjælp af træning, så sættes der særligt fokus på at styrke de svage muskler. Der lægges vægt på kvaliteten og intensiteten i hver en bevægelse, og det gælder for alle kroppens mange muskler og led.
Hvordan trænes der?
Der er mere fokus på kvalitet frem for kvantitet, når der trænes efter Pilates’ principper. Øvelserne udføres langsomt og koncentreret, og hver øvelse gentages 6 – 10 gange.
Der skal på ingen måde overtrænes, men hver øvelse skal være gennemført, så muskler både bliver styrket og strakt, og led bliver åbne og smidiggjort.
Med til øvelserne hører en bevidst vejrtrækning. Hermed giver luften hjælp til musklernes udførelse af øvelserne. Især mavemusklerne har gavn af vejrtrækningens supplement til øvelserne. Når vejrtrækning og muskler arbejder sammen, bliver øvelserne mere effektive. Det er ligesom når du løber, der handler det også om at du laver den korrekte vejrtrækning.
Hvis du trækker vejret forkert, så bliver dit løb dårligere. Du vil blive hurtigere forpustet og træt, og du vil ikke få lige så meget ud af din løebtræning. Du kan læse mere om vejrtrækning og om at løbe på løbebånd i vores guide til de bedste løbebånd.
Der trænes særligt omkring kroppens torso, og der er hovedfokus på de vigtige muskler omkring rygraden. Rygraden er kroppens midterakse, og er den, der skal bære og korrigere, når du bevæger dig. Kroppens dybe muskler, er dem, der skal bære mest, og dem arbejdes der særligt intensivt med. Det handler om at være stærk og om at være i kontrol.
Der bliver også arbejdet meget på at styrke ryggen, bækkenet, nakken og skuldrene. Det er de bærende dele på kroppen, og dem skal din krop kunne stole på.
Der trænes primært i mindre hold, og øvelserne foregår på gulvet. Der kan også suppleres med særligt konstruerede maskiner. Der er god kontakt og løbende supervision fra instruktøren til de enkelte udøvere.
Her kan du se en video med Pilates øvelser for begyndere
Den sunde kropsholdning
Kroppens silhuet bør være høj og slank. Det er den sundeste skikkelse for et menneske, og det er også en meget vigtig hjørnesten i Pilates’ principper.
Som nævnt, sættes der fokus på en sund og stærk kropsholdning. Derfor arbejdes der på at udøveren udvikler lange flotte muskler, som er stærke og udholdende.
Som et vigtigt led i træningen trænes der mavemuskler. Formålet med træningen er at opnå en både flad og stærk mave. Det hænger igen sammen med, at ryg og mave skal supplere hinanden styrkemæssigt, og at en flad mave er mere attraktiv både udseendemæssigt og sundhedsmæssigt.
Hvem kan dyrke Pilates?
Det kan alle! Hverken mere eller mindre. Man kunne måske godt få det indtryk, at Pilates er en træningsform, der er målrettet mod mennesker, der er svagelige og lider af diverse skavanker.
Det er det sådan set også, men både mennesker med et helt almindeligt forhold til sport og en helt almindeligt fungerende krop kan selvfølgelig have gavn af at dyrke Pilates.
Også idrætsudøvere på højt niveau dyrker Pilates, der kan styrke dem i forhold til styrke, udholdenhed, kropsformning, præcision og helhedstræning.
Træningsformen kan med fordel være et godt supplement til andre former for træning med de mange gavnlige fokuspunkter, som det står for.
Du kan finde mange andre fitness relaterede artikler her.