Mennesket er skabt til at kunne bevæge sig. Lige fra tidernes morgen har det at kunne bevæge sig været fuldstændig nødvendigt for at kunne overleve.
Det er det så overhovedet ikke længere, men da det ligger så dybt og oprindeligt i os, så er det stadig meget vigtigt at sørge for at bevæge sig.
Indholdsfortegnelse
- Hvad er motion?
- Hvad kan motion give?
- Den sociale sidegevinst ved motion
- At få det gjort
- Overtræning
Hvad er motion?
Motion er bevægelse. Det kan være bevægelse i forbindelse med helt almindelige gøremål som rengøring, cykling som transportform, gang på trapper, save brænde og så videre. Altså defineret som bevægelse med et bestemt praktisk formål.
En anden tilgang til motion er den, hvor du foretager dig noget med bevægelse, som ikke tjener noget praktisk formål. Det er en iscenesat situation. Det kan være noget, du arrangerer selv, som en løbetur eller en fodboldkamp med gutterne.
Det kan også være noget mere systematiseret som for eksempel en holdsport, et gymnastikhold eller lignende. Det kan også være i form af en svømmehal, en skøjtebane eller et motionscenter, som er særligt indrettede steder, man kan gå hen og dyrke motion. Altså noget, man kan gå til.
Den sidstnævnte form for motion findes jo netop, fordi de fleste har et behov for at bevæge sig mere, end hvad en moderne hverdag giver mulighed for.
Du kan også træne derhjemme med f.eks et løbebånd eller en crosstrainer.
Hvad kan motion give?
Ud over det rent motionsmæssige så kan motion også give både teenagere og voksne en mulighed for at lege og at more sig. Det er sjovt at dyrke motion, og det er især sjovt at gøre det sammen med andre.
Motion har nemlig også et meget vigtigt socialt element for mange. Nogle komme slet ikke afsted for at dyrke motion, med mindre de kan gøre det sammen med andre.
Selve motionen giver dig mulighed for at få tilfredsstillet behovet for bevægelse, som jo ligger så dybt i os. Det er rart at få bevæget sig, det er rart at få brugt sin krop og det giver en helt unik form for velvære bagefter.
Det kunne jo så rigeligt være argumenter nok for at dyrke motion, men der er faktisk også en lang række af yderligere gode effekter af det.
Fysiske fordele ved at dyrke motion
Når du bevæger dig, kommer du i bedre form. Er du i god form, kan du klare mere, fordi du bliver stærk og udholdende, og når du er det, bliver du bedre til at modstå infektionssygdomme, og du bliver bedre rustet til at undgå skader.
Hvis du bevæger dig dagligt, og helst når op på høj puls hver dag, så styrker det hele systemet. Dermed træner du dit hjerte, dine lunger samt dine muskler og led.
Det anbefales, at du bevæger dig effektivt i mindst en halv time hver dag. Den halve time behøver ikke at være på en gang, men kan sagtens fordeles over hele dagen. Mere skal der faktisk ikke til, før at risikoen for for eksempel blodpropper og forhøjet blodtryk bliver væsentligt reduceret.
Desuden er der alt det, der drejer sig om overvægt. Jo mere, du forbrænder, des større er chancen for, at du kan tabe dig. Det skal selvfølgelig kombineres med noget kostændring, men motion er en nødvendig medspiller, hvis det skal lykkes dig at komme til at veje mindre.
Motion er gavnlig på alle måder, og der skal faktisk ikke så meget til, før du forbedrer dit helbred markant.
Risikoen for forskellige kræftformer kan reduceres ved hjælp af motion. For eksempel kan det have indflydelse på udviklingen af kræft i tyktarmen. Her ved man, at risikoen mindskes, hvis man dyrker motion.
Muskler vokser ved at blive brugt. Gode, stærke muskler er rare og praktiske at have, men de kan også afhjælpe fald og ulykker, der sker, fordi kroppen kommer i ubalance. En stærk krop vil i det hele taget kunne rekreere hurtigere og bedre efter uheld eller sygdom, så alene af den grund er motion en god investering.
Det fysiske velvære, som du opnår under og måske især efter motion, er den helt stor gevinst, som bestemt er værd at gå efter. Og der skal faktisk så lidt til, før du forbedrer din nuværende fysiske tilstand, hvis du slet ikke dyrker motion eller kun gør det i begrænset omfang.
Du kan finde mange flere artikler om motion her.
Den sociale sidegevinst ved motion
Den fysiske gevinst i forhold til motion er jo ret åbenlys. Som en ikke uvæsentlig sidegevinst til den, har vi den psykiske og den sociale side af det at dyrke motion.
Går du til en holdsport, eller træner du altid med den samme gruppe mennesker i fitness-centret, så er det sociale aspekt også meget vigtigt. Det kan være en stor del af den livskvalitet, den enkelte oplever ved sin sport, at man i den forbindelse møder andre mennesker.
I forhold til en holdsport, så er der også det aspekt i det, at den enkelte er en vigtig del af et fællesskab.
Man behøver ikke nødvendigvis at have andet med hinanden at gøre end netop at dyrke motion, men det er bestemt en vigtig faktor. Manges motivation for at komme afsted til træning er netop den sociale side af det. Så den sociale side skal bestemt ikke undervurderes.
Det gælder både for hyggemotionisten og elitesportsudøveren, at det at bruge kroppen sammen med sit team er super vigtigt.
At få det gjort
Netop det der med at komme afsted til sin sport kan være en endog meget vanskelig sag for nogen. Der kan komme alle mulige mere eller mindre gode argumenter snigende ind i ens bevidsthed, der alle har til formål at forhindre dig i at komme afsted lige netop den dag. Og den, der producerer disse argumenter, det er dig selv.
Er det noget, du kender alt for godt, så kender du sikker også den der anmassende dårlige samvittighed og svækkede selvtillid, der følger med, når du vælger sofaens lokkende passivitet frem for det der med at være fysisk aktiv. Den er ikke til gavn for nogen, og det ved du godt.
Nu gælder det så om at finde den bedste måde til at holde dig på sporet. Der kender du jo bedst dig selv. Gælder det om ikke at runde sofaen først, om at aftale aktiviteten med en ven, at give dig selv en form for belønning (der ikke er usund!), at vælge en motionsform, hvor holdet er afhængig af dig eller noget helt andet. Du er chefen for det projekt, der går ud på at få dig afsted til noget motion.
Hvis ikke motivationen ligger naturligt i dig, så kan det være, at du skal se dig om efter en anden motionsform, eller måske kan det være, at du skal sætte dig et realistisk mål, det kan være, at du skal være i konkurrence med dig selv eller din kammerat? Find ud af, hvad der skal til. For du skal jo afsted!
Hvis du er så heldigt indrettet, at det slet ikke er noget problem at komme afsted, og du faktisk glæder dig til det, så skal du bare prise dig lykkelig for det.
Overtræning
Det modsatte problem kan ligge i fænomenet overtræning. Det kan ske, hvis dine træningsmæssige ambitioner er højere end din fysiske formåen. Så kan du pådrage nogle grimme skader i form af ømme muskler, fibersprængninger eller måske endda brud, hvis du ikke er i form til det, du gerne vil yde.
Det kan også være, at din kondition er ringere, end du regner med, og din vejrtrækning ikke kan følge med til de øvelser, du gerne vil lave. Så bliver den gal med sidesting og hurtig udmattelse. I det hele taget bør du tilpasse dit træningsprogram til den dagsform, du har.
Også veltrænede sportsudøvere kan nemt komme til at overtræne. Det kan give strækmærker på huden, skader og ubehag, fordi kroppen har skulle yde mere, end den kunne. Giv tid til pauser. Giv kroppen mulighed for fuld restitution. Så kan du bedre slippe for eventuelle skader.
Motion er altid godt. Det er overtræning aldrig. Find dit niveau, og byg det langsomt og sikkert op.
Her kan du se en video med forslag til nybegynderen der vil træne derhjemme