De 5 Vigtigste Kostråd til en sund livsstil

Det er jo ikke ligefrem gode råd om et sundere liv, vi mangler. Der føres jævnligt oplysningskampagner for dit og dat, der skal være med til at højne folkesundheden.

Det er godt med oplysning, og det er godt med sundhed. Det kan vi vist alle være enige i.

Vi ved derfor alle sammen en hel del om, hvad der skal til for at forbedre vores sundhed. Men derfra og til rent faktisk at efterleve alle disse mange velmenende gode råd, der kan godt være et stykke vej.

Sund kost

Mange af disse gode råd drejer sig om kost. Alle vil vel egentlig gerne spise så sundt og godt som muligt, og så er det fint, at eksperter skitserer en god kostmæssig vej at følge.

Skal du leve efter en kostplan, så bliver projektet nok mest vellykket på den længere bane, hvis du får nogle råd, der umiddelbart er til at implementere i din øvrige livsstil og med nogle fødevarer, som ikke er alt for fremmedartede i forhold til det, du almindeligvis har i køleskabet.

Kostmæssigt er de fleste ret konservative, så man er ikke så indstillet på den helt store revolution. Mindre kan heldigvis også gøre det.

Her er i hvert fald fem kostråd, som ikke nødvendigvis kræver så store ændringer, men som alligevel kan medvirke til, at du og din familie lever sundere.

Hvis du også vil have gode råd til, at forbedre din udholdenhed ved hjælp af din kost, kan du klikke her.

Råd nr. 1: Mindre fedt og sukker

Mindre fedt og sukkerDette kostråd er virkelig en klassiker. Vi ved godt, at fedt og sukker er en af de værste skurke, når det kommer til sund kost. Og det råd gælder altså stadig: Reducer mængden af fedt og sukker i kosten!

Du kan vælge at gå mere eller mindre drastisk til værks. De fleste vil nok foretrække en mindre radikal tilgang til det råd. Mange fødevarer bliver produceret netop med henblik på at reducere de to ingredienser mest muligt.

Der findes gode sukkerfri alternativer inden for både sodavand, slik, saftevand og så videre. Der findes også et hav af alternativer til de fedtholdige fødevarer. Både mejeriprodukter, pålæg og kød fås i mere fedtfattige varianter.

De fleste af disse bedre alternativer smager faktisk omtrent som deres mere fedtholdige fætre.

Synes du, at smagen bliver for fesen, så vælg for eksempel letmælk i stedet for skummetmælk, eller hvad et nu er for et produkt, hvor du synes, at forskellen er for markant.

Der er også fødevarer, som ikke lige er oplagte at tænke på, når det handler om fedt og sukker. Der kan for eksempel gemme sig både fedt og sukker i brød, suppe, færdigretter og andet.

Her må du på et mindre detektivarbejde for at spotte, hvad der gemmer sig i maden. Tjek, hvad produktet indeholder, inden du lægger det ned i indkøbskurven. På den måde kan der gå helt sport i at finde de gode fødevarer. Sæt hele familien i gang med at finde henholdsvis gode og mindre gode madvarer.

Råd nr. 2: Økologiske produkter

Flere og flere produkter produceres økologisk, og det er muligt for forbrugeren at vælge økologien til i langt højere grad end tidligere.

Prismæssigt har økologiske varer også nærmet sig det øvrige prisniveau meget mere. Det vil sige, at det ikke nødvendigvis er det økonomiske aspekt, der er afgørende for, om forbrugeren vælger økologi eller ej.

Økologi betyder noget både i forhold til dyrevelfærd og i forhold til vores miljø. Og så betyder det også noget i forhold til smagen. Der er mere smag i økologiske varer, og naturligvis er det sundere at indtage mad, der er produceret uden tilsætning af nogen som helst art.

Økologi er vejen frem, også når det gælder folkesundheden.

Råd nr. 3: Frugt og grønt

Frugt og grøntVi skal spise masser af frugt og grønt. En gang lød et slogan: ”Seks om dagen”, og det er stadig et godt råd. Det får i hvert fald én til at tælle efter, om man nu har nået målet den dag.

Det kan være svært at nå at få spist så meget, men nogle gode skridt på vejen er absolut bedre, end helt at glemme at få indtaget noget frugt og grønt.

Hav altid frisk frugt liggende fremme til lige at hapse. Og går det lidt for trægt med det, så kan man evt. nudge sin familie og måske en selv til at få spist noget mere frugt ved at skære frugten ud i både. Så er den mere hapsevenlig, og der ryger noget mere ned, hvis et helt æble kan være helt uoverskueligt at gnave sig igennem.

Grøntsager som en del af aftensmåltidet er nærmest et must. Her handler det også om noget vanemæssigt. Hvis familien ikke er vant til at spise grøntsager, eller ikke bryder sig om det, så kan man evt. kamuflere dem i maden, så de kræsne får grøntsager uden at vide det.

Løg, rodfrugter, kartofler og så videre kan hakkes meget fint eller endda blendes, så kan det nemt røres i en fars eller i en gryderet, uden at der bliver oprør over det.

En supernem og lækker måde at få frugt og grønt på er at juice det. Prøv jer frem, og find jeres hjemmekomponerede favoritter.

Der går en del enheder til at lave juice, så på den måde får man hurtigt dækket dagens mål. Juicen kan også fryses til ispinde, som både smager godt og er gode alternativer til de færdiglavede sodavandsis.

Husk dog at presset frugt og grønt højst kan erstatte 1 af de 6 om dagen.

Råd nr. 4: Drik rigeligt med vand

Det bedste, du kan gøre for din krop, er faktisk noget at det mest simple; nemlig at sørge for at få drukket rigeligt med vand. Hvor meget vand, du skal drikke afhænger af nogle forskellige faktorer.

Dit køn, din alder, din størrelse, din helbredstilstand, dit aktivitetsniveau og årstiden. Derfor kan det være svært helt præcist at udstikke regler for, hvor mange liter vand du skal drikke i døgnet.

Men en tommelfingerregel kan være, at et voksent menneske skal drikke mindst to liter vand i døgnet. Og så kommer alle de nævnte faktorer, der kan spille ind på den regel. Har du f.eks siddet længere tid på kondicyklen kan mængden øges til omkring tre liter.

Får du ikke drukket nok vand, vil din krop gøre dig opmærksom på det. Dehydrering kan vise sig som uopmærksomhed, træthed, hovedpine, svimmelhed og skidt humør. For at undgå alle disse ubehagelige symptomer skal du blot sørge for at få drukket nok.

Er du ikke fra naturens side udstyret med stor tørst, så må du hjælpe dig selv med at huske at få drukket vand. Mål evt. et par liter af og sæt dem i køleskabet, så du har din daglige ration af frisk, koldt vand inden for rækkevidde, og kan følge med i, hvor meget du får drukket i løbet af dagen.

Vand er livsnødvendigt, og det både bygger op og renser ud.

Råd nr. 5: Spis varieret

Det er vigtigt, at du får spist varieret. Det vil sige, at du bør indtage fødevarer bredt fra madpyramiden.

Du skal altså sørge for at få spist nogle forskellige kategorier af madvarer. Ikke nødvendigvis hver dag – det er nok for ambitiøst – men for eksempel over en uge, kan man godt variere nok.

Er du eller nogen i familien vegetar eller veganer, så er det selvfølgelig ikke muligt at variere helt så meget, men noget variation må der til.

For at sikre, at man alligevel bliver dækket ind ernæringsmæssigt, kan det være nødvendigt at supplere med vitaminer og mineraler.

Hvis du vil vide mere om kosttilskud kan du læse denne artikel.

Find din egen vej

Der er råd, der er nemmere at følge end andre, og der kan være råd, som man simpelthen ikke tror på. Man bør ikke fanatisk forfølge de livsstilsråd, som bliver delt ud med rund hånd fra forskellige eksperters side.

Brug din sunde fornuft, brug de råd, du kan bruge og realistisk følge – og så få strikket din og familiens egen version af sund kost for alle sammen.

Mad skal jo ikke kun være noget, man indtager for at holde kroppen i live, det er også nydelse, smagsoplevelser og et hyggeligt samlingsobjekt. Nyd den gode og sunde mad.